Imbir to roślina, która ma szereg prozdrowotnych właściwości: wspiera układ odpornościowy, wspiera walkę z infekcjami, łagodzi ból gardła i kaszel. Dodatkowo imbir polecany jest podczas odchudzania, bo świetnie spala tkankę tłuszczową i pomaga przy problemach kardiologicznych. Poznajcie sprawdzony przepis na syrop z imbiru, w wersji rozszerzonej z cytryną, miodem i czosnkiem.
Reklama.
Podobają Ci się moje artykuły? Możesz zostawić napiwek
Teraz możesz docenić pracę dziennikarzy i dziennikarek. Cała kwota trafi do nich. Wraz z napiwkiem możesz przekazać też krótką wiadomość.
Syrop z imbiru można przygotować samodzielnie w domu: jeśli dodasz do niego cytrynę i miód, otrzymasz zdrowotny syrop wspierający odporność.
Syrop z imbiru cytryny i miodu sprawdzi się jako wsparcie w walce z infekcjami, bo działa łagodząco na kaszel i ból gardła. Syrop z imbiru ma również właściwości odchudzające.
Syrop z imbiru po samodzielnym przygotowaniu należy przechowywać w lodówce i pić codziennie małymi porcjami: dzięki temu wyzdrowiejesz, zbudujesz odporność i schudniesz.
Syrop z imbiru
Syrop z imbiru to domowy syrop, który ma szereg właściwości zdrowotnych i leczniczych. Najczęściej robi się go z cytryną i miodem, żeby osiągnąć płyn o maksymalnych właściwościach wzmacniających odporność i wspierających organizm w infekcjach.
Syrop z cytryny i imbiru można przygotować samodzielnie w domu i stosować zarówno podczas choroby (swojej lub dziecka), jak i również jako kurację uodparniającą. Głównym składnikiem syropu z imbiru jest oczywiście imbir, ale dodanie do niego innych produktów sprawi, że jego prozdrowotnie działanie będzie jeszcze silniejsze.
Syrop z cytryny i imbiru z dodatkiem miodu – właściwości
Syrop, którego głównym składnikiem jest świeży korzeń imbiru, ma przede wszystkim właściwości rozgrzewające, przeciwzapalne i przeciwbólowe oraz zawiera drogocenne olejki eteryczne (gingerol). Imbir posiada też szereg witamin i składników odżywczych:
Wśród właściwości syropu z imbiru znajdziemy też wspieranie pracy serca i całego układu krwionośnego, bo obniża "zły" cholesterol i pobudza krążenie. Dodatkowo imbiru, cytryny i miodu używa się również, żeby wspomóc odchudzanie. Imbir ma bowiem właściwości spalające tkankę tłuszczową, rozgrzewające i redukujące wagę. Imbir wpływa również pozytywnie na proces trawienia, działa przeciwwymiotnie, a także stosuje się go do łagodzenia bólu menstruacyjnego.
Syrop z imbiru miodu cytryny i czosnku na przeziębienie
Syrop z imbiru stosuje się jednak głównie podczas przeziębień, infekcji wirusowych i jako wsparcie dla organizmu podczas spadków odporności. Warto do imbiru dodać cytrynę i miód, wtedy syrop z imbiru będzie działał jeszcze bardziej bakteriobójczo i przeciwwirusowo . Dzięki dużej dawce witaminy C zawartej w soku z cytryny, syrop z imbiru będzie zabijał drobnoustroje atakujące organizm.
Można do niego dodać także miód, który zmniejsza stany zapalne i pomaga pozbyć się z organizmu toksyn oraz czosnek, który ma właściwości zwalczające infekcje i nazywany jest naturalnym antybiotykiem z powodu zawartości allicyny. Syrop z imbiru, który ma te dodatki, nie tylko łagodzi np. ból gardła, walczy z wirusami i bakteriami, które znalazły się w organizmie, ale również łagodzi kaszel, rozgrzewa, odkaża organizm i wspiera układ odpornościowy w walce z drobnoustrojami.
Syrop z imbiru, miodu i cytryny: przepis
Żeby przygotować syrop z imbiru, będziesz potrzebowała:
Cytryny sparz wrzątkiem, a następnie dokładnie umyj i pokrój w plastry. Obierz kawałek korzenia imbiru i zetrzyj go na tarce na drobnych oczkach. Następnie do czystego i wyparzonego słoika wlewamy na dno miód (tak, ab y pokrył dno), wkładamy na to plastry cytryny, następnie imbir.
Układamy takie warstwy aż do zużycia wszystkich produktów. Następnie słój mocno zakręcamy i zostawiamy na 24 godziny w lodówce. Po tym czasie syrop można przelać do butelki z ciemnego szkła i stosować po 1-2 łyżeczce dziennie albo np. jako dodatek do ciepłej wody lub herbaty. Syrop z imbiru, miodu i cytryny można przechowywać w lodówce przez ok. 2 tygodnie.
Jak zrobić syrop z imbiru, miodu, cytryny i czosnku?
Do przygotowania syropu z imbiru, miodu, cytryny i czosnku będziesz potrzebowała podobne składniki, jak wyżej, ale dodatkiem jest jeszcze świeży czosnek, którego potrzeba 2-3 ząbki. Tak jak poprzednio: sparz i umyj cytrynę, a następnie przekrój ją na pół i wyciśnij z niej sok. Imbir należy obrać ze skórki i zetrzeć na drobnych oczkach tarki.
Następnie do wyparzonego czystego słoika wrzuć imbir, wlej sok z cytryny oraz obrane ze skórki i zmiażdżone ząbki czosnku. Na koniec dodaj ok. 4 łyżki miodu i całość dokładnie wymieszaj. Słoik należy zostawić na kilka godzin: do czasu, aż składniki puszczą sok i wymieszają się. Następnie umieść go w lodówce i pij po 1-2 łyżeczce dziennie.
Na co jeszcze syrop z imbiru cytryny i miodu?
Syrop z imbiru, czosnku i miodu można stosować podczas odchudzania, w walce z przeziębieniem i drobnymi infekcjami, a także podczas chrypki i bólu gardła, które spowodowane są przeciążeniem narządu głosu. Podczas walki z wagą stosuje się go, bo ma nie tylko właściwości spalające tkankę tłuszczową, ale również hamuje apetyt i chęć na słodkie przekąski.
Syrop z imbiru można też zrobić z różnymi dodatkami: czosnkiem, pigwą, kurkumą, marchewką albo cebulą. W zależności od dodatków będzie miał on różne właściwości. Sam syrop z imbiru z miodem i cytryna można używać jako rozgrzewający i wspierający odporność dodatek do herbaty lub pić codziennie w formie zdrowotnego imbirowego szota.
Uwaga: imbir nie jest zalecany w pierwszym trymestrze ciąży.