Dawniej marchewki używano, jako leku na przeziębienie, dziś nie pamiętamy zbyt często o jej niezwykłej właściwości rozprawiania się z infekcjami. A szkoda, bo jest łatwo dostępna tania, smaczna i skuteczna. W kilka chwil rozprawi się z kaszlem, bólem gardła i wspomoże w czasie leczenia infekcji. Zróbmy z niej syrop.
Syrop na kaszel z marchwi: przepis
Składniki syropu z marchwi
1/2 kg marchwi
2 cm kłącza imbiru
3 łyżki miodu, najlepiej spadziowego
Jak zrobić syrop z marchwi na kaszel
Marchewki obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Włóż do niewielkiego garnka i zalej wodą, aby zakryła warzywa. Zagotuj, do wrzącego płynu
dodaj starty imbir. Gotuj do miękkości marchewki. Odcedź marchewkę z drobinami imbiru, zachowaj wodę.
Marchew i imbir zmiksuj na gładką pastę, kiedy woda przestygnie, dodaj do niej miód spadziowy i dokładnie wymieszaj. Połącz płyn z masą marchewkową i ponownie zblenduj. Gotowy syrop przechowuj w lodówce maksymalnie do 7 dni. Przyjmujemy go 5 razy dziennie po łyżce. Można podawać także dzieciom (bez alergii na składniki), które ukończyły pierwszy rok.
Na co pomaga syrop z marchwi
Marchew jest bogata w witaminy E, C, B1, B2, B6, H, K, PP, a także potas, mangan i żelazo. W gotowaniu nie traci cennych substancji, dlatego tak śmiało można ją poddać obróbce termicznej. W gotowanej marchewce znajdziemy więcej przeciwutleniaczy i kwasu askrobiowego niż w surowej.Syrop z marchwi wspiera odporność i ułatwia oczyszczanie płuc i oskrzeli z wydzieliny, przyspieszając ich osuszanie i powrót do zdrowia. Ma właściwości wykrztuśne, ulży przy zapaleniu oskrzeli czy krtani, ale wskazany jest także przy zaostrzeniu astmy.