Domowy syrop na kaszel z marchwi
Marchewka ma silne działanie wykrztuśne, imbir łagodzi ból, a dodatek miodu spadziowego czyny z tego syropu prawdziwą bombę na infekcje. Fot. Pixabay
Reklama.

Syrop na kaszel z marchwi: przepis

Składniki syropu z marchwi
  • 1/2 kg marchwi
  • 2 cm kłącza imbiru
  • 3 łyżki miodu, najlepiej spadziowego
  • Jak zrobić syrop z marchwi na kaszel

    Marchewki obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Włóż do niewielkiego garnka i zalej wodą, aby zakryła warzywa. Zagotuj, do wrzącego płynu dodaj starty imbir. Gotuj do miękkości marchewki. Odcedź marchewkę z drobinami imbiru, zachowaj wodę.
    Marchew i imbir zmiksuj na gładką pastę, kiedy woda przestygnie, dodaj do niej miód spadziowy i dokładnie wymieszaj. Połącz płyn z masą marchewkową i ponownie zblenduj. Gotowy syrop przechowuj w lodówce maksymalnie do 7 dni. Przyjmujemy go 5 razy dziennie po łyżce. Można podawać także dzieciom (bez alergii na składniki), które ukończyły pierwszy rok.

    Na co pomaga syrop z marchwi

    Marchew jest bogata w witaminy E, C, B1, B2, B6, H, K, PP, a także potas, mangan i żelazo. W gotowaniu nie traci cennych substancji, dlatego tak śmiało można ją poddać obróbce termicznej. W gotowanej marchewce znajdziemy więcej przeciwutleniaczy i kwasu askrobiowego niż w surowej.
    Syrop z marchwi wspiera odporność i ułatwia oczyszczanie płuc i oskrzeli z wydzieliny, przyspieszając ich osuszanie i powrót do zdrowia. Ma właściwości wykrztuśne, ulży przy zapaleniu oskrzeli czy krtani, ale wskazany jest także przy zaostrzeniu astmy.
    Imbir ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, jego dodatek do syropu nie tylko wzmacnia działanie, ale też działa przeciwbólowo. Podobnie jak miód spadziowy, który wykazuje największe z wszystkich miodów działanie antybiotyczne i wykrztuśne.
    Do syropu można dodać też odrobinę kurkumy lub soku z cytryny.