
Reklama.
Niezależnie czy jesteś miłośniczką czarnej, zielonej czy białej herbaty, możesz podkręcić jej smak. Zwykła parzonka z torebki rozbudzi w tobie wiosnę.
Dodatki do wiosennej herbaty
Suszone cytrusyNiewiele osób wie, że nie powinno wrzucać się plasterków świeżej cytryny do wrzątku. Owoc traci wtedy wiele smaku i z automatu wykańczamy całą witaminę C, która miała się w niej znajdować.
O wiele lepszym dodatkiem do herbaty, szczególnie tej, która ma nas pobudzić, są suszone cytrusy. Mogą być to kawałki cytryny czy pomarańczy, a nawet sama skórka tych owoców. Lepiej, żeby nie była kandyzowana, bo przesłodzi herbatę i stłamsi aromat cytrusów.
Suszone jabłko
Swojskie i niedoceniane w kuchni. Częściej dajemy je do przegryzienia dzieciom w ramach zdrowej przekąski, niż pomyślimy o tym, aby samemu jej spróbować.
Swojskie i niedoceniane w kuchni. Częściej dajemy je do przegryzienia dzieciom w ramach zdrowej przekąski, niż pomyślimy o tym, aby samemu jej spróbować.
Zachęcam do wrzucenia pokruszonych plastrów jabłka do herbaty. Uwalniają przyjemne aromat oraz świeżość. Z listkiem mięty zamiast cynamonu jest lżejsza i otwierająca.
Płatki słonecznika
Kwiat stworzony na podobieństwo słońca to kwintesencja radości i ożywienia, na które tak czekamy z nadchodzącą wiosną. Płatki kupimy w każdym sklepie zielarskim, a czasem są dostępne na półkach z herbatami w dużych marketach. Płatki słonecznika lekko zabarwiają herbatę.
Kwiat stworzony na podobieństwo słońca to kwintesencja radości i ożywienia, na które tak czekamy z nadchodzącą wiosną. Płatki kupimy w każdym sklepie zielarskim, a czasem są dostępne na półkach z herbatami w dużych marketach. Płatki słonecznika lekko zabarwiają herbatę.
Słonecznik koi nerwy, poprawia nastrój, pobudza po nieprzespanej nocy i dodaje energii, gdy jesteśmy wyczerpane.
Trawa cytrynowa
Suszona czy świeża, zawsze nada wspaniałego i ożywczego aromatu każdemu napojowi. Jest dość droga, ale suszonej nie trzeba dodawać więcej niż kilka wiórków.
Suszona czy świeża, zawsze nada wspaniałego i ożywczego aromatu każdemu napojowi. Jest dość droga, ale suszonej nie trzeba dodawać więcej niż kilka wiórków.
Pistacje
Orzechy do herbaty? Oczywiście! Pistacje, wyjęte z łupinek i otoczki, potłuczone i wrzucone do ciepłego naparu dają piękny aromat. Do tego wygładzają smak herbaty i dodają tego maślanego przyjemnego smaku. Oczywiście dodajemy pistacje niesolone.
Orzechy do herbaty? Oczywiście! Pistacje, wyjęte z łupinek i otoczki, potłuczone i wrzucone do ciepłego naparu dają piękny aromat. Do tego wygładzają smak herbaty i dodają tego maślanego przyjemnego smaku. Oczywiście dodajemy pistacje niesolone.
Kardamon
Może wydawać się zimową przyprawą, ale stosowany z umiarem do zielonej herbaty nadaje smak orientu i zapach leniwego popołudnia. Stłucz owoce lekko w moździerzu lub dodaj w całości i ciesz się relaksem.
Może wydawać się zimową przyprawą, ale stosowany z umiarem do zielonej herbaty nadaje smak orientu i zapach leniwego popołudnia. Stłucz owoce lekko w moździerzu lub dodaj w całości i ciesz się relaksem.
Liofilizowana truskawka
Idealna do owsianek, ciast i herbaty. Truskawka przywodzi na myśl majowe stragany i zapach rozgrzanych od słońca owoców. Słodka i lekka w smaku od razu przeniesie was w krainę szczęśliwości.
Idealna do owsianek, ciast i herbaty. Truskawka przywodzi na myśl majowe stragany i zapach rozgrzanych od słońca owoców. Słodka i lekka w smaku od razu przeniesie was w krainę szczęśliwości.
Płatki kokosowe
Egzotyczny pomysł na pobudzenie. Płatki, a nie wiórki kokosowe, idealnie wpasują się w smak zielonej lub białej herbaty. Jeśli dodamy do niej trochę suszonego ananasa lub mango, możemy wyobrazić sobie, że odpoczywamy na rajskiej plaży.
Egzotyczny pomysł na pobudzenie. Płatki, a nie wiórki kokosowe, idealnie wpasują się w smak zielonej lub białej herbaty. Jeśli dodamy do niej trochę suszonego ananasa lub mango, możemy wyobrazić sobie, że odpoczywamy na rajskiej plaży.
Rabarbar
Swojska roślina, której smak zwykle był wygotowywany w kompotach przez nasze babcie. Niesłusznie! Rabarbar ze swoim lekko cierpkim smakiem, ale i słodyczą wspaniale pobudza.
Herbata z rabarbarem smakuje wyśmienicie na zimno. Zaparzcie ją i wystudźcie, dorzućcie kilka kostek, a będzie smakowała lepiej, niż jakakolwiek lemoniada.
Swojska roślina, której smak zwykle był wygotowywany w kompotach przez nasze babcie. Niesłusznie! Rabarbar ze swoim lekko cierpkim smakiem, ale i słodyczą wspaniale pobudza.
Herbata z rabarbarem smakuje wyśmienicie na zimno. Zaparzcie ją i wystudźcie, dorzućcie kilka kostek, a będzie smakowała lepiej, niż jakakolwiek lemoniada.
Świeża mięta
Najłatwiej dostępny twist do herbaty, który daje natychmiastowy efekt. Dzięki zawartości mentolu, który ogranicza wydzielanie żółci, łagodzi dolegliwości żołądkowe.
Najłatwiej dostępny twist do herbaty, który daje natychmiastowy efekt. Dzięki zawartości mentolu, który ogranicza wydzielanie żółci, łagodzi dolegliwości żołądkowe.
Szklanka herbaty z liśćmi mięty wypita przed snem ukoi nasze zmysły po całym dniu i zapewni spokojny sen. Sączona w czasie pracy, poprawi koncentrację i wzmocni pamięć.
Może cię zainteresować: Pijesz herbatę w torebkach – lepiej już nigdy tego nie rób. Oto, co masz w szklance