
Już po zimie, więc wiele z nas rezygnuje z picia czarnej słodkiej herbaty na rzecz zielonej lub wody z dodatkami. Niepotrzebnie, bo nawet najzwyklejsza czarna herbata z aromatycznymi dodatkami może stać się obezwładniającym pysznym napojem na wiosnę.
Dodatki do wiosennej herbaty
Suszone cytrusyNiewiele osób wie, że nie powinno wrzucać się plasterków świeżej cytryny do wrzątku. Owoc traci wtedy wiele smaku i z automatu wykańczamy całą witaminę C, która miała się w niej znajdować.
Swojskie i niedoceniane w kuchni. Częściej dajemy je do przegryzienia dzieciom w ramach zdrowej przekąski, niż pomyślimy o tym, aby samemu jej spróbować.
Kwiat stworzony na podobieństwo słońca to kwintesencja radości i ożywienia, na które tak czekamy z nadchodzącą wiosną. Płatki kupimy w każdym sklepie zielarskim, a czasem są dostępne na półkach z herbatami w dużych marketach. Płatki słonecznika lekko zabarwiają herbatę.
Suszona czy świeża, zawsze nada wspaniałego i ożywczego aromatu każdemu napojowi. Jest dość droga, ale suszonej nie trzeba dodawać więcej niż kilka wiórków.
Orzechy do herbaty? Oczywiście! Pistacje, wyjęte z łupinek i otoczki, potłuczone i wrzucone do ciepłego naparu dają piękny aromat. Do tego wygładzają smak herbaty i dodają tego maślanego przyjemnego smaku. Oczywiście dodajemy pistacje niesolone.
Może wydawać się zimową przyprawą, ale stosowany z umiarem do zielonej herbaty nadaje smak orientu i zapach leniwego popołudnia. Stłucz owoce lekko w moździerzu lub dodaj w całości i ciesz się relaksem.
Idealna do owsianek, ciast i herbaty. Truskawka przywodzi na myśl majowe stragany i zapach rozgrzanych od słońca owoców. Słodka i lekka w smaku od razu przeniesie was w krainę szczęśliwości.
Egzotyczny pomysł na pobudzenie. Płatki, a nie wiórki kokosowe, idealnie wpasują się w smak zielonej lub białej herbaty. Jeśli dodamy do niej trochę suszonego ananasa lub mango, możemy wyobrazić sobie, że odpoczywamy na rajskiej plaży.
Swojska roślina, której smak zwykle był wygotowywany w kompotach przez nasze babcie. Niesłusznie! Rabarbar ze swoim lekko cierpkim smakiem, ale i słodyczą wspaniale pobudza.
Herbata z rabarbarem smakuje wyśmienicie na zimno. Zaparzcie ją i wystudźcie, dorzućcie kilka kostek, a będzie smakowała lepiej, niż jakakolwiek lemoniada.
Najłatwiej dostępny twist do herbaty, który daje natychmiastowy efekt. Dzięki zawartości mentolu, który ogranicza wydzielanie żółci, łagodzi dolegliwości żołądkowe.
Może cię zainteresować: Pijesz herbatę w torebkach – lepiej już nigdy tego nie rób. Oto, co masz w szklance