pomelo, witamina c, co jeść na diecie, odchudzanie, cytrusy, cytrusy zimą
Pomelo ma wiele witamin, a do tego wspomaga odchudzanie i oczyszcza organizm z toksyn. Pexels
REKLAMA
  • Pomelo to owoc z rodziny cytrusów - i tak jak inne cytrusy najlepiej jeść go od końca jesieni do wiosny, wtedy jest najsmaczniejszy.
  • Pomelo nazywany też pomarańczą olbrzymią zawiera aż 600 procent dziennej dawki witaminy C, która jest wskazana dla dorosłego człowieka.
  • Owoc ma działanie antyrakowe, wspiera pracę układu krwionośnego i pomaga schudnąć, a to dopiero początek listy jest dobrych właściwości.
  • Pomelo to owoc, który jest największym cytrusem – osiąga wagę nawet do ponad 2 kg. Mówi się o nim, że jest bombą witaminową i to prawda, bo zawiera taką ilość witaminy C, że zapewnia 600 procent zalecanej codziennej dawki dla dorosłego człowieka.
    Podobną ilość zawiera także np. grejpfrut, ale też jest bardziej kwaśny i gorzki, co czyni pomelo chętniej spożywanym owocem. Ma też – tak jak grejpfrut – właściwości odchudzające, warto więc go na stałe włączyć do swojego jadłospisu, jeśli zależy nam na zrzuceniu paru kilogramów.
    W Polsce jest nadal mało popularny, co może nieco dziwić, jeśli tylko przyjrzymy się jego prozdrowotnym właściwościom.

    Pomelo – duży cytrus, dużo witamin

    Trochę z wyglądu przypomina grejpfruta. Jest jednak jeszcze większy i cięższy, a jego nazwa to również pomarańcza olbrzymia. Owoc pochodzi z Azji i dziko rośnie np. na Fidżi.
    W Chinach pomelo jest postrzegane, jako owoc szczęścia, m.in. dlatego że drzewa rodzą owoce cały rok i mogą kwitnąć nawet 4 razy w ciągu roku. Owoce mogą być spożywane na surowo (co jest najbardziej polecane), ale można spotkać też soki i dżemy z niego.
    Do Europy dotarło przez Brytyjczyków, którzy sprowadzali owoce ze swoich kolonii, ale w Polsce jest od stosunkowo niedługiego czasu.

    Pomelo jest źródłem składników odżywczych i witaminy C

    W tym owocu jest o wiele więcej witaminy C niż w innych cytrusach (oprócz grejpfruta, który ma jej podobną ilość) – aż 60 mg w 100 gramach, gdzie dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej to 70 mg na dzień.
    Warto go jeść odchudzając się, bo ma też stosunkowo mało kalorii (40 kcal w 100 g). Posiada też dużą zawartość  błonnika, potasu, żelaza, wapnia, magnezu, cynku, sodu, potasu i fosforu. Oprócz dużej dawki witaminy C są też witaminy A i wszystkie grupy B.
    Zawiera też przeciwutleniacze, działa przeciwzapalnie i przeciwstarzeniowo. Dodatkowo ma działanie jak miotełka na jelita (przez dużą zawartość błonnika), a więc ma też właściwości oczyszczające.

    Jedz pomelo na zdrowie

    Oprócz ogromnej ilości witaminy C, która poprawia odporność, pomelo warto jeść z wielu innych powodów. Wśród właściwości zdrowotnych wymienia się:
  • wzmacnia naczynia krwionośne
  • normuje ciśnienie
  • wspomaga pracę serca i układu krwionośnego
  • zwiększa wydolność organizmu
  • oczyszcza z toksyn
  • pozytywnie wpływa na wygląd i kondycję skóry, włosów i paznokci
  • łagodzi zgagę i refluks
  • ułatwia odchudzanie
  • pozytywnie wpływa na układ trawienny i zapobiega zaparciom
  • Szeroko mówi się także o tym, że jedzenie pomelo hamuje rozwój komórek rakowych i ogólnie ma działanie antynowotworowe. Najwięcej bioflawonoidów, czyli przeciwutleniaczy antyrakowych znajduje się w grubej mięsistej skórce i błonach (których zazwyczaj się nie je z powodu gorzkiego smaku), ale sam miąższ także sporo ich zawiera.

    Jak jeść pomelo?

    Najlepszy czas na kupowanie i jedzenie pomelo jest właśnie teraz – owoc najsmaczniejszy jest od późnej jesieni do wczesnej wiosny, podobnie jak z resztą cytrusów. Kupując pomelo zwróć uwagę na jego ciężar – im cięższy owoc, tym świeższy i mający więcej miąższu i soku.
    Aby zjeść owoc, najpierw należy obrać go z grubej skórki, oddzielić cząstki miąższu i zdjąć z nich grube błonki. Z pomelo do jedzenia najlepszy jest sam obrany miąższ, bo inne części są gorzkie.
    Można je jeść na surowo, zrobić z niego sok lub dżemy i marmolady. Świetne jest pomelo kandyzowane – można go użyć także do wypieków i deserów.