Zawiera też przeciwutleniacze, działa przeciwzapalnie i przeciwstarzeniowo. Dodatkowo ma działanie jak miotełka na jelita (przez dużą zawartość błonnika), a więc ma też
właściwości oczyszczające.
Jedz pomelo na zdrowie
Oprócz ogromnej ilości witaminy C, która poprawia odporność, pomelo warto jeść z wielu innych powodów.
Wśród właściwości zdrowotnych wymienia się:
wzmacnia naczynia krwionośne
normuje ciśnienie
wspomaga pracę serca i układu krwionośnego
zwiększa wydolność organizmu
oczyszcza z toksyn
pozytywnie wpływa na wygląd i kondycję skóry, włosów i paznokci
łagodzi zgagę i refluks
ułatwia odchudzanie
pozytywnie wpływa na układ trawienny i zapobiega zaparciom
Szeroko mówi się także o tym, że jedzenie pomelo hamuje rozwój komórek rakowych i ogólnie ma działanie antynowotworowe. Najwięcej bioflawonoidów, czyli
przeciwutleniaczy antyrakowych znajduje się w grubej mięsistej skórce i błonach (których zazwyczaj się nie je z powodu gorzkiego smaku), ale sam miąższ także sporo ich zawiera.
Jak jeść pomelo?
Najlepszy czas na kupowanie i jedzenie pomelo jest właśnie teraz – owoc najsmaczniejszy jest od późnej jesieni do wczesnej wiosny, podobnie jak z resztą cytrusów. Kupując pomelo zwróć uwagę na jego ciężar –
im cięższy owoc, tym świeższy i mający więcej
miąższu i soku.