Allicyna to enzym, który zawarty jest w czosnku - to ona odpowiedzialna jest za jego zdrowotne właściwości.
Badania wykazują, że regularne jedzenie czosnku zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele nowotworów, leczy infekcje bakteryjne oraz wspomaga pracę układu krążenia.
By odczuć korzyści, jakie niesie ze sobą czosnek, wystarczy, że codziennie zjesz jeden rozgnieciony ząbek.
Czosnek to jedno z najważniejszych warzyw w polskiej kuchni. Jest idealny do marynaty do mięsa, dressingu sałatkowego czy masła, które w towarzystwie czosnku świetne pasuje do grzanek czy dań z grilla. Ma również wiele
właściwości leczniczych – nie pierwszy raz na pewno słyszysz, że jest naturalnym antybiotykiem.
Czosnek źródłem zdrowia
Czosnek nazywany jest "zabójcą chorób" i poniekąd jest to prawda, bo allicyna w nim zawarta ma działanie antybakteryjne. Dzięki jedzeniu surowego czosnku zmniejszysz ryzyko zachorowania, nabierzesz
odporności, ale także wyleczysz się z infekcji, którą już masz. Dzięki niemu szybciej wyzdrowiejesz, bo działa jak naturalny antybiotyk, który dodatkowo
obniża gorączkę i nie niszczy flory bakteryjnej.