Reklama.
Trik na świeży imbir przez kilka tygodni
Pewnie zdarzyło wam się trzymać korzeń imbiru w całości w domu i tylko odcinać go po kawałku wtedy, kiedy akurat była taka potrzeba. W domowych, a raczej – kuchennych warunkach, korzeń imbiru nie wytrzyma zbyt długo – często jest gorąco i wilgotno. W takich warunkach imbir szybko więdnie, twardnieje i przestaje nadawać się do użycia.Świeży imbir najlepiej przechowywać w lodówce zawinięty w papierowy ręcznik, umieszczony w torebce strunowej. Ale najlepszym sposobem na przechowywanie imbiru jest jego zamrożenie: w wersji startej oraz pokrojonej.
Zamrożony imbir starty na tarce
Imbir w startej formie nadaje się świetnie do sosów, dressingów czy marynat mięs. Można go dodać także do owoców, gdy robisz dżem czy domowej roboty sok. By zamrozić imbir starty, musisz go najpierw dobrze umyć, obrać ze skóry i zetrzeć na małych oczkach na tace do warzyw.Tak przygotowany korzeń imbiru umieść w strunowym woreczku, połóż na płasko i dociśnij, by stworzyć ze startego korzenia płaską formę. W takim kształcie włóż go do zamrażarki, a gdy będziesz chciała skorzystać z niego, łatwo będziesz mogła ułamać kawałek bez potrzeby rozmrażania całego "arkusza" imbiru.
Korzeń imbiru zamrożony w kawałkach
By przechowywać imbir zamrożony w kawałkach, też nie potrzeba dużej wiedzy o tym, jak go przygotować. W takiej formie korzeń imbiru będzie nadawał się do naparów, ale również do gotowania, wyciskanych soków czy dressingów. By go zamrozić w kawałkach, umyj go dokładnie i osusz papierowym ręcznikiem.Za pomocą noża usuń tzw. sęki, które są przerośnięte i nie wyglądają świeżo, a następnie pokrój imbir w większe kawałki, np. długości palca. Takiego imbiru do zamrożenia w kawałkach nie trzeba obierać, wystarczy potem pozbyć się z niego skórki, gdy wyjmiesz go do rozmrożenia i użycia.
Może cię zainteresować także: Magiczna mikstura na pozbycie się brzusznej otyłości? To naprawdę działa, efekt zaskakuje