Korzeń imbiru świetnie nadaje się do rozgrzewających naparów, ale może być też składnikiem marynat do mięs, dressingów, soków owocowych czy jako składnik dań kuchni azjatyckiej.
Przechowywanie imbiru nie jest oczywiste - najlepiej trzymać go w lodówce, w ręczniku papierowym i szczelnej torebce.
Imbir w postaci starej oraz w kawałkach świetnie nadaje się do mrożenia - zachowuje swoje wszystkie właściwości i nie zwiędnie.
Dzięki tej metodzie przechowywania, korzeń imbiru będzie świeży i dobry do użycia nawet przez kilka tygodni i
nie straci swoich właściwości. Tym genialnym i niezwykle prostym sposobem jest zamrożenie go.
Trik na świeży imbir przez kilka tygodni
Pewnie zdarzyło wam się trzymać korzeń imbiru w całości w domu i tylko odcinać go po kawałku wtedy, kiedy akurat była taka potrzeba. W domowych, a raczej – kuchennych warunkach, korzeń imbiru nie wytrzyma zbyt długo – często jest gorąco i wilgotno. W takich warunkach
imbir szybko więdnie, twardnieje i przestaje nadawać się do użycia.