Być może nie słyszałaś o tym, ale do przeciskania przez praskę lepiej używać
ząbków czosnku w łupinkach. Gdy włożysz ząbek do praski i przyciśniesz, pod naporem czosnek i tak się zmiażdży, a cała łupina zostanie w prasce. Obieranie czosnku przed wyciśnięciem jest więc po prostu niepotrzebne.
Czyszczenie praski
Mimo przeciśnięcia czosnku z łupiną, jego resztki zostały w dziurkach praski? Żaden problem! Do wyczyszczenia
użyj szczoteczki kuchennej lub starej szczoteczki do zębów, to najszybszy sposób na czyszczenie. Możesz też praskę przed użyciem posmarować olejem – resztki warzywa łatwiej da się usunąć.
Szybkie krojenie czosnku
By sprawnie pokroić ząbki czosnku, najlepiej użyć
noża tzw. szefa kuchni. Połóż ząbki czosnku w rządku na desce do krojenia i używając tego noża krój plasterki nie odrywając czubka noża od deski. Tym sposobem uzyskasz w szybkim czasie dużo plasterków. Następnie obróć rządek plastrów i siekaj w ten sam sposób pod różnymi kątami – dzięki takiej metodzie uzyskasz
drobno posiekany czosnek, który będzie idealny np. do marynaty do mięsa.
Czosnek idealny do sosu lub masła czosnkowego
Jeśli posiekasz czosnek sposobem opisanym powyżej, możesz go brzegiem noża rozgnieść, tak by puścił sok. Tak zmiażdżony
czosnek będzie świetny do dressingu – starty do kremowej konsystencji polecamy posypać solą – puści jeszcze więcej soku.