Kobieta pije herbatę: pokrzywę w ciąży.
Pokrzywa w ciąży może być pita przez kobietę tylko za zgodą lekarza ginekologa. fot. Yan Krukau/Pexels
Reklama.
  • Pokrzywa w ciąży, mimo swoich prozdrowotnych właściwości, może być spożywana tylko po uzyskaniu zgody lekarza ginekologa prowadzącego ciążę.
  • Pokrzywa w ciąży jest traktowana bowiem jak każde inne zioło, które może mieć potencjalnie negatywne skutki dla zdrowia płodu i ciężarnej kobiety.
  • Pokrzywa w ciąży – jeśli lekarz zezwoli na picie herbaty z pokrzywy – może być spożywana maksymalnie do dwóch filiżanek w ciągu doby i zwykle dopiero po ukończeniu I trymestru.
  • Pokrzywa w ciąży

    Pokrzywa w ciąży może być spożywana przez kobiety tylko za zgodą lekarza prowadzącego ciążę, bo mimo prozdrowotnych właściwości pokrzywy, w ciąży lekarze zalecają ostrożność w spożywaniu ziół. Mimo tego, że mają one zwykle pozytywny wpływ na zdrowie, to napary ziołowe, m.in. herbatę z pokrzywy w ciąży, mogą pić tylko te kobiety, które skonsultowały to z lekarzem ginekologiem prowadzącym ciążę.

    Wszystko dlatego, że herbata z pokrzywy ma szereg właściwości, które normalnie pozytywnie wpływają na zdrowie, ale w trakcie trwania ciąży mogą być niebezpieczne dla kobiety i jej dziecka. Pokrzywa w ciąży powinna więc być traktowana jak zioło, które może potencjalnie przynieść negatywne skutki ciężarnej i dziecku. Pokrzywę w ciąży można pić tylko na wyraźne polecenie (lub za zgodą) lekarza ginekologa.

    Napar z pokrzywy – właściwości

    W potocznym pojęciu pokrzywa w ciąży jest naparem idealnym: dostarcza wapń i żelazo oraz witaminę K, które wpływają na zwiększenie produkcji hemoglobiny i erytrocytów w krwi. Oprócz tego herbata z pokrzywy ma wiele właściwości wspierających zdrowie.

    Napar z pokrzywy pomaga w leczeniu:

  • wspomaga leczenie anemii
  • wspomaga trawienie
  • łagodzi objawy niestrawności
  • łagodzi objawy zapalenia dróg moczowych
  • jest źródłem witamin A, C i K
  • jest polecany w leczeniu reumatyzmu.
  • Pokrzywa w ciąży jednak nie zawsze jest bezpieczna, a nawet traktowana jest jako potencjalnie groźna. To dlatego, że pokrzywa jest ziołem i według wielu medycznych źródeł może mieć w czasie trwania ciąży negatywne skutki dla organizmów matki i dziecka np. z powodu wpływu na zmiany w ciśnieniu krwi. Nie ma jednak jednoznacznych badań, które stwierdzają, że pokrzywa ma negatywny bądź pozytywny wpływ na zdrowie kobiety w ciąży.

    Napar z pokrzywy jest stosowany jako środek wykrztuśny, ściągający, tonizujący, przeciwskurczowy i moczopędny, więc przed zastosowaniem pokrzywy w ciąży należy upewnić się u swojego ginekologa, że nie widzi on przeciwwskazań do picia naparu z pokrzywy w ciąży. Zalecenia do co spożywania ziół w ciąży zależne są bowiem od kraju: w państwach wysokorozwiniętych, gdzie medycyna jest zaawansowana, lekarze raczej odradzają picie pokrzywy w ciąży.

    W mniej rozwiniętych krajach, gdzie ziołolecznictwo jest równie popularne jak stosowanie leczenia farmakologicznego, picie pokrzywy w ciąży nie jest widziane jako potencjalne zagrożenie. W badaniu, które przeprowadził Uniwersytet Medyczny w Stambule, wyszczególniono, że spożywanie pokrzywy w ciąży może być potencjalnie najbardziej niebezpieczne w I trymestrze ciąży z powodu kluczowego dla rozwoju dziecka charakteru pierwszych 12 tygodni ciąży. Wtedy też produkty ziołowe mogą mieć najbardziej negatywny wpływ na rozwój płodu i przebieg ciąży.

    Herbata z pokrzywy w ciąży? Nie dla każdej ciężarnej

    Pokrzywa w ciąży może być czasem zalecana kobietom, które mają anemię, bo dzięki naparowi z tego zioła zwiększa się produkcja czerwonych krwinek w organizmie. Należy jednak pamiętać, by pokrzywę w ciąży pić tylko po wyraźnej zgodzie od ginekologa na spożywanie naparu w pokrzywy.

    Nie ma bowiem konkretnych badań, które potwierdzają, że pokrzywa ma tylko pozytywny wpływ na organizm kobiety w ciąży oraz płód. Pokrzywa może wchodzić w reakcje z lekami i suplementami, które przyjmuje ciężarna, ale również przenikać przez łożysko do płodu i mieć na niego negatywny wpływ.

    Stosowanie pokrzywy w ciąży – skutki uboczne:

  • krwawienie z dróg rodnych, co zwiększa ryzyko poronienia – wszystko dlatego, że pokrzywa zwiększa produkcję krwi i może podnosić ciśnienie. Są lekarze, którzy odradzają jej picie z tego powodu szczególnie w I trymestrze
  • przedwczesny poród, bo pokrzywa może prowadzić do czynności skurczowej
  • reakcjami, do których może dojść jeśli ciężarna stosuje leki na ciśnienie, rozrzedzające krew albo leki uspokajające
  • ryzyko odwodnienia (działa moczopędnie), które jest wyjątkowo groźne dla ciężarnych
  • groźne reakcje organizmu, jeśli kobieta leczy się na cukrzycę ciążową (pokrzywa wpływa na poziom cukru we krwi i naśladuje działanie insuliny).
  • Jeśli lekarz pozwoli kobiecie w ciąży pić herbatę z pokrzywy, należy zwrócić uwagę na konkretny produkt, jaki się kupuje. Kobiety w ciąży mogą pić napar z liści pokrzywy, ale powinny unikać herbaty z korzenia pokrzywy (bo ta ma inne działanie, niekoniecznie korzystne dla ciężarnych: wspiera odporność, leczenie chorób prostaty, oczyszcza organizm z toksyn).

    Warto dopytać lekarza, czy można spożywać inne przetwory z pokrzywy niż napar z liści (napar z korzenia pokrzywy albo sok), w jakiej dokładnie ilości można spożywać pokrzywę w ciąży i jak długo.

    Napar z pokrzywy w ciąży: ile pić?

    Według lekarzy herbatę z pokrzywy w ciąży można pić od drugiego trymestru i maksymalnie do dwóch filiżanek w ciągu doby. Według wspomnianych już badań przeprowadzonych w Stambule, w I i II trymestrze ginekolodzy bardziej zalecają ciężarnym herbaty owocowe i napary z kopru włoskiego, lipy i cynamonu. Należy jednak wszystkie napary stosować w ilościach nie większych niż 1-2 filiżanki w ciągu doby.

    Źródło: healthlibrary.brighamandwomens.org, ncbi.nlm.nih.gov

    Czytaj także: