Pokrzywa wydaje się jednym z najbardziej drogocennych ziół, które ma świetny wpływ na zdrowie. Wspiera leczenie anemii, jest źródłem wielu witamin, łagodzi procesy trawienne i wspomaga pracę układu moczowego. Lekarze jednak apelują, aby w pokrzywę w ciąży spożywać tylko za zgodą ginekologa prowadzącego ciążę. Wszystko dlatego, że to zioło może być potencjalnie niebezpieczne dla ciężarnej i płodu.
Reklama.
Pokrzywa w ciąży, mimo swoich prozdrowotnych właściwości, może być spożywana tylko po uzyskaniu zgody lekarza ginekologa prowadzącego ciążę.
Pokrzywa w ciąży jest traktowana bowiem jak każde inne zioło, które może mieć potencjalnie negatywne skutki dla zdrowia płodu i ciężarnej kobiety.
Pokrzywa w ciąży – jeśli lekarz zezwoli na picie herbaty z pokrzywy – może być spożywana maksymalnie do dwóch filiżanek w ciągu doby i zwykle dopiero po ukończeniu I trymestru.
Pokrzywa w ciąży
Pokrzywa w ciąży może być spożywana przez kobiety tylko za zgodą lekarza prowadzącego ciążę, bo mimo prozdrowotnych właściwości pokrzywy, w ciąży lekarze zalecają ostrożność w spożywaniu ziół. Mimo tego, że mają one zwykle pozytywny wpływ na zdrowie, to napary ziołowe, m.in. herbatę z pokrzywy w ciąży, mogą pić tylko te kobiety, które skonsultowały to z lekarzem ginekologiemprowadzącym ciążę.
Wszystko dlatego, że herbata z pokrzywy ma szereg właściwości, które normalnie pozytywnie wpływają na zdrowie, ale w trakcie trwania ciąży mogą być niebezpieczne dla kobiety i jej dziecka. Pokrzywa w ciąży powinna więc być traktowana jak zioło, które może potencjalnie przynieść negatywne skutki ciężarnej i dziecku. Pokrzywę w ciąży można pić tylko na wyraźne polecenie (lub za zgodą) lekarza ginekologa.
Napar z pokrzywy – właściwości
W potocznym pojęciu pokrzywa w ciąży jest naparem idealnym: dostarcza wapń i żelazo oraz witaminę K, które wpływają na zwiększenie produkcji hemoglobiny i erytrocytów w krwi. Oprócz tego herbata z pokrzywy ma wiele właściwości wspierających zdrowie.
Pokrzywa w ciąży jednak nie zawsze jest bezpieczna, a nawet traktowana jest jako potencjalnie groźna. To dlatego, że pokrzywa jest ziołem i według wielu medycznych źródeł może mieć w czasie trwania ciąży negatywne skutki dla organizmów matki i dziecka np. z powodu wpływu na zmiany w ciśnieniu krwi. Nie ma jednak jednoznacznych badań, które stwierdzają, że pokrzywa ma negatywny bądź pozytywny wpływ na zdrowie kobiety w ciąży.
Napar z pokrzywy jest stosowany jako środek wykrztuśny, ściągający, tonizujący, przeciwskurczowy i moczopędny, więc przed zastosowaniem pokrzywy w ciąży należy upewnić się u swojego ginekologa, że nie widzi on przeciwwskazań do picia naparu z pokrzywy w ciąży. Zalecenia do co spożywania ziół w ciąży zależne są bowiem od kraju: w państwach wysokorozwiniętych, gdzie medycyna jest zaawansowana, lekarze raczej odradzają picie pokrzywy w ciąży.
W mniej rozwiniętych krajach, gdzie ziołolecznictwo jest równie popularne jak stosowanie leczenia farmakologicznego, picie pokrzywy w ciąży nie jest widziane jako potencjalne zagrożenie. W badaniu, które przeprowadził Uniwersytet Medyczny w Stambule, wyszczególniono, że spożywanie pokrzywy w ciąży może być potencjalnie najbardziej niebezpieczne w I trymestrze ciąży z powodu kluczowego dla rozwoju dziecka charakteru pierwszych 12 tygodni ciąży. Wtedy też produkty ziołowe mogą mieć najbardziej negatywny wpływ na rozwój płodu i przebieg ciąży.
Herbata z pokrzywy w ciąży? Nie dla każdej ciężarnej
Pokrzywa w ciąży może być czasem zalecana kobietom, które mają anemię, bo dzięki naparowi z tego zioła zwiększa się produkcja czerwonych krwinek w organizmie. Należy jednak pamiętać, by pokrzywę w ciąży pić tylko po wyraźnej zgodzie od ginekologa na spożywanie naparu w pokrzywy.
Nie ma bowiem konkretnych badań, które potwierdzają, że pokrzywa ma tylko pozytywny wpływ na organizm kobiety w ciąży oraz płód. Pokrzywa może wchodzić w reakcje z lekami i suplementami, które przyjmuje ciężarna, ale również przenikać przez łożysko do płodu i mieć na niego negatywny wpływ.
Stosowanie pokrzywy w ciąży – skutki uboczne:
krwawienie z dróg rodnych, co zwiększa ryzyko poronienia – wszystko dlatego, że pokrzywa zwiększa produkcję krwi i może podnosić ciśnienie. Są lekarze, którzy odradzają jej picie z tego powodu szczególnie w I trymestrze
reakcjami, do których może dojść jeśli ciężarna stosuje leki na ciśnienie, rozrzedzające krew albo leki uspokajające
ryzyko odwodnienia (działa moczopędnie), które jest wyjątkowo groźne dla ciężarnych
groźne reakcje organizmu, jeśli kobieta leczy się na cukrzycę ciążową (pokrzywa wpływa na poziom cukru we krwi i naśladuje działanie insuliny).
Jeśli lekarz pozwoli kobiecie w ciąży pić herbatę z pokrzywy, należy zwrócić uwagę na konkretny produkt, jaki się kupuje. Kobiety w ciąży mogą pić napar z liści pokrzywy, ale powinny unikaćherbaty z korzenia pokrzywy (bo ta ma inne działanie, niekoniecznie korzystne dla ciężarnych: wspiera odporność, leczenie chorób prostaty, oczyszcza organizm z toksyn).
Warto dopytać lekarza, czy można spożywać inne przetwory z pokrzywy niż napar z liści (napar z korzenia pokrzywy albo sok), w jakiej dokładnie ilości można spożywać pokrzywę w ciąży i jak długo.
Napar z pokrzywy w ciąży: ile pić?
Według lekarzy herbatę z pokrzywy w ciąży można pić od drugiego trymestru i maksymalnie do dwóch filiżanek w ciągu doby. Według wspomnianych już badań przeprowadzonych w Stambule, w I i II trymestrze ginekolodzy bardziej zalecają ciężarnym herbaty owocowe i napary z kopru włoskiego, lipy i cynamonu. Należy jednak wszystkie napary stosować w ilościach nie większych niż 1-2 filiżanki w ciągu doby.