Napar z pokrzywy- zacznij go pić już dzisiaj, a wiosnę powitasz bez spadku energii
Iza Orlicz
18 lutego 2022, 14:42·1 minuta czytania
Publikacja artykułu: 18 lutego 2022, 14:42
Pod koniec zimy wiele osób skarży się na osłabienie, apatię, zmęczenie. Nie mamy na nic siły i z utęsknieniem wypatrujemy pierwszych objawów wiosny. Jeśli chcesz ją powitać
pełen energii, jest na to prosty sposób – zacznij pić napar z pokrzywy, który
ma wiele prozdrowotnych właściwości.
Reklama.
Reklama.
Właściwości pokrzywy znane są od starożytności, zawiera mnóstwo witamin i minerałów.
Napar z pokrzywy wzmacnia odporność, obniża poziom cholesterolu, poprawia wygląd włosów.
Przygotowanie naparu z pokrzywy jest banalnie proste.
Właściwości lecznicze pokrzywy znane są od starożytności. Zawiera wiele witamin i minerałów, m.in.: witaminy A, E, C, K, z grupy B, żelazo, magnez, wapń, krzem, potas, cynk, mangan.
Napar z pokrzywy - właściwości zdrowotne
W jej składzie znajdziemy również flawonoidy, które pełnią funkcję substancji przeciwutleniających, czyli neutralizują szkodliwe wolne rodniki, które przyspieszają procesy starzenia się. Obniża też cholesterol, można ją również stosować wspomagająco przy zapaleniu pęcherza. Poprawia też wygląd włosów, skóry i paznokci.
Przede wszystkim jednak pokrzywa wzmacnia organizm. Ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy, bo wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Pomaga usuwać nadmiar wody z organizmu, dzięki czemu zapobiega wszelkiego rodzaju obrzękom czy opuchliznom Można też przy jej użyciu przeprowadzić wiosenny detoks, bo świetnie oczyszcza z toksyn.
Systematyczne picie naparu z pokrzywy uzupełnia również poziom żelaza w organizmie, co przekłada się na mniejsze zmęczenie, a większą energię i chęć do działania.
Napar z pokrzywy – przepis
Przepis na napar z pokrzywy jest banalnie prosty. Jedną łyżeczkę suszonych liści pokrzywy
trzeba zalać jedną szklanką wrzącej wody. Zaparzaj pod przykryciem ok. 2-3 minut. Gotowe. Możesz też po lekkim wystudzeniu dodać do naparu z pokrzywy 1 łyżeczkę miodu lub kawałek cytryny, by wzbogacić jej smak.