Pokrzywę wszyscy kojarzymy z podwórek, łąk oraz zarośli. Traktowana jest jako chwast, a dzieci się jej boją, bo zawsze ktoś się nią poparzy. Tymczasem to drogocenne zioło, które ma wiele zastosowań i właściwości zdrowotnych. Na przetwory najlepiej zbierać świeże młode listki i warto to robić właśnie teraz - w maju.
Reklama.
Podobają Ci się moje artykuły? Możesz zostawić napiwek
Teraz możesz docenić pracę dziennikarzy i dziennikarek. Cała kwota trafi do nich. Wraz z napiwkiem możesz przekazać też krótką wiadomość.
Pokrzywę wszyscy kojarzymy jako chwast, który wyrasta w ogródku czy zaroślach i na łąkach. Tymczasem to jedno z najbardziej drogocennych ziół.
Pokrzywę warto wykorzystać do zrobienia soku, naparu albo nalewki - to napoje wspierające układ krwionośny, oczyszczające organizm i łagodzące bóle.
Nasze babcie mówiły, że najlepiej liście pokrzywy zbierać w maju, bo wtedy mają najwięcej prozdrowotnych właściwości.
Pokrzywa - zioło czy chwast?
Pokrzywa jest uważana przez wielu za chwast, a tak naprawdę to zioło, które ma ogrom zdrowotnych właściwości. Pomaga na problemy z cerą, układem moczowym, hormonalnym, wspiera leczenie anemii i łagodzi bóle neurologiczne. Ma działanie odtruwające na organizm, wspiera produkcję krwi i obniża ciśnienie tętnicze. Aby korzystać z jej dobroczynnego wpływu na organizm, trzeba tylko wiedzieć, jak i do czego ją wykorzystać.
Kiedy zbierać pokrzywę?
Pokrzywę najlepiej na napary, susz, nalewki i soki zbierać wiosną - szczególnie w maju. Najważniejsze jest to, by zdążyć zebrać młode listki przed kwitnieniem, bo wtedy ma najwięcej prozdrowotnych właściwości. Na zrywanie pokrzywy wybieraj miejsca z daleka ulic, autostrad i torów kolejowych. Okres, w którym pokrzywa ma najwięcej wspierających zdrowie cennych substancji, to marzec-czerwiec.
Do zrywania pokrzywy warto przygotować sobie dłuższe gumowe rękawice (ewentualnie takie przeznaczone dla ogrodników), kosz wiklinowy oraz nożyczki. Parzące listki trzeba ucinać poniżej 4 górnych części liści (te są najmłodsze i mają najwięcej soku) i gromadzić w koszyku, papierowej torbie ewentualnie szklanej misce. Nigdy nie wkładaj pokrzywy do foliowej torebki, bo w niej zioła zaparują i zaparzą się, tracą swoje właściwości.
Jedynym wyjątkiem, kiedy pokrzywa musi być kwitnąca, by ją wykorzystać, są przetwory, które mają łagodzić bóle reumatyczne. Nie musisz samodzielnie zbierać pokrzywy, bo w sklepach dostępne są gotowe soki z pokrzywy, herbaty i susz z pokrzywy na napary, ale liście zerwane prosto z krzaka będą miały więcej soku, no i będą świeże. By przygotować przetwory z pokrzywy, najlepiej ją zblanszować, dzięki temu pozbędziemy się "parzących" właściwości zioła.
Sok z pokrzywy - przepis
Sok z pokrzywy to najcenniejszy produkt, który można uzyskać z liści tego zioła, a najlepsze działanie ma wtedy, kiedy będziemy go pić na świeżo. Warto więc robić go małymi porcjami i często. By zrobić sok z pokrzywy, będziesz potrzebowała:
1 kg liści pokrzywy
zimną wodę
duży 5-litrowy słój i wyparzone szklane butelki ze szczelnym zamknięciem.
W dużym słoiku umieść umyte wcześniej liście pokrzywy i zalej je zimną wodą. Zostaw całość na ok. 1 godzinę, a następnie odsącz ziele. Pokrój pokrzywę na mniejsze kawałki i wyciśnij z niej sok w wyciskarce wolnoobrotowej.
Jeśli nie posiadasz takiego sprzętu, zmiel listki w maszynce do mielenia, a następnie przeciśnij powstałą papkę przez gazę lub czystą pieluchę tetrową. Sok przelej do szklanych wyparzonych wcześniej butelek i trzymaj w lodówce przez ok. 3 dni. Należy go pić po 1 kieliszku (20-30 ml) 2 razy dziennie, jeśli zmagamy się z bólami głowy i zmęczeniem.
Nalewka na pokrzywie - przepis
Jeśli zamiast soku, chciałabyś przygotować nalewkę, która się konserwuje i można ją przechowywać dłużej, do soku zrobionego powyższym sposobem dodaj spirytus. Na 1 szklankę spirytusu potrzebne są 4 szklanki soku z pokrzywy. Nalewkę dawkujemy po 1 łyżeczce rano i wieczorem przez maksymalnie 2 tygodnie. Taka kuracja łagodzi bóle, dodaje energii i odtruwa organizm.
Herbata z pokrzywy, czyli napar - przepis
Przygotowanie naparu jest najprostsze z wszystkich receptur dotyczących pokrzywy. Wystarczy zerwać świeże młode liście pokrzywy i dokładnie umyć je w bieżącej wodzie. Następnie można je ususzyć (rozkładamy je na pergaminie w ciepłym słonecznym miejscu i co jakiś czas przerzucamy, by schły równomiernie), ale równie dobrze można je pić na świeżo.
By zrobić napar z pokrzywy, trzeba 2 łyżki posiekanych liści pokrzywy zalać szklanką wrzątku i odstawić na 10 minut pod przykryciem. Odcedzamy i następnie możemy pić ciepłą herbatę. Dziennie można pić nawet 5-6 filiżanek - pokrzywa wspomaga pracę układu krwionośnego, wspiera pracę układu oddechowego, wzmacnia skórę, włosy i paznokcie. To także element oczyszczającej organizm kuracji.