Tak poprawisz jego koncentrację. Dietetyk z Harvardu wylicza 6 posiłków dla mózgu dziecka

Martyna Pstrąg-Jaworska
21 grudnia 2022, 11:39 • 1 minuta czytania
Mózg dziecka najbardziej rozwija się przez kilka pierwszych lat życia malucha. Dlatego tak ważne jest pilnowanie tego, jak rozszerzamy dietę niemowlaka i co je kilkulatek każdego dnia. Warto włączać do diety takie składniki, które będą poprawiały pracę jego mózgu i układu nerwowego. Dlatego specjalista z Harvardu wymienia, jakie rzeczy warto dawać do jedzenia dziecku - zapewniamy, wszystkie będą przez niego przyjęte z entuzjazmem.
Rozwój mózgu i jego pracę w pierwszych latach życia dziecka warto wspierać też dietą. fot. Angela Mulligan/Unsplash
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

Wiele badań udowodniło, że pierwsze lata życia dziecka są kluczowe dla rozwoju jego mózgu. W tym czasie wszystko jest niezwykle ważne dla malucha – także to, jakie posiłki spożywa. Bo posiłki, jakie je już kilkumiesięczne niemowlę, mają wpływ na rozwój jego mózgu, funkcji poznawczych, zdolności motorycznych, a nawet wpływają na rozwój mowy i to, jaki dziecko ma temperament.

Według zaleceń dietetyków i ekspertów ds. żywienia niemowląt istnieje szereg produktów, które wyjątkowo dobrze wspierają rozwój mózgu i wpływają na jego lepszą pracę. Zalecają włączanie do diety produktów bogatych w:

Ważne jest również unikanie żywności wysoko przetworzonej i takiej, która ma dużą zawartość cukru dodanego. By to wszystko wykorzystać w jadłospisie dziecka i całej rodziny, warto zrobić sobie plan żywieniowy, który będzie wspierał rozwój mózgu i pozytywnie wpływał na koncentrację kilkulatka. Oto 6 posiłków, które specjaliści zalecają małym dzieciom:

1. Pożywne koktajle

Koktajle to smaczny, ale też sprytny sposób na włączenie do diety produktów, których dziecko nie chce spróbować. Dzięki wrzuceniu do miksera warzyw i owoców, których zjedzenia maluch odmawia i nie przekonuje go argument, że "to zdrowe", można je włączyć do jego diety w niewidzialny sposób.

Do mieszanki można dorzucić garść szpinaku, jagody, kiwi, banana, orzechy czy nasiona chia, które zawierają mnóstwo zdrowotnych składników. Wszystko wystarczy zalać mlekiem roślinnym i mamy pyszny koktajl, który dzieci piją z dużo większą chęcią. Zamiast mleka polecamy dodać też jogurt naturalny, dzięki czemu uzyskamy mus, który można umieścić w wielorazowej saszetce, idealnej na drugie śniadanie.

2. Domowe frytki z warzyw

Frytki to posiłek, który wszystkim kojarzy się z fast-foodami. Tymczasem, jeśli zrobimy je w piekarniku z różnorodnych warzyw, może to być świetny sposób na przemycenie błonnika i składników odżywczych, które wspierają pracę jelit i układu nerwowego. Pokrój w słupki marchewkę, cukinię, ziemniaka, batata i dynię, skrop niewielką ilością oliwy i posyp ulubionymi przyprawami. Upiecz w piekarniku w 180 stopniach, aż słupki warzyw będą miękkie i chrupiące z wierzchu. Polecamy jako dodatek ketchup z cukinii, dzieci to uwielbiają.

3. Domowy hummus

Rośliny strączkowe to bogate źródło żelaza, cynku, białka i błonnika, a one wszystkie genialnie wspierają pracę mózgu. Przepisem, w którym możemy je wykorzystać i podać maluchowi, jest domowy hummus – dip podany do owoców i warzyw (jabłek, marchewek, selera czy groszku cukrowego). Jeśli dzieci krzywią się na widok hummusu, bo nie odpowiada im jego mało atrakcyjny kolor, możesz dodać do niego buraczków albo marchewki, dzięki którym będzie miał też bardziej słodkawy smak.

4. Tłuste ryby

Łosoś, pstrąg czy dorsz to ryby, które warto od początku włączać do diety dziecka. W naszej kulturze jedzenie ryb nie jest aż tak popularne, a dietetycy zalecają, by jeść ryby ok. 2 razy w tygodniu, bo to bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3 (czyli paliwa dla mózgu) oraz białka.

Dodatkowo im wcześniej wyrobimy u dziecka nawyk jedzenia ryb i zmniejszenia ilości mięsa w diecie, tym lepiej. Łosoś, pstrąg czy dorsz to ryby, które łatwo się piecze, mają też mięso, które jest miękkie i lekkostrawne dla małych dzieci. Dodatkowo dietetycy są zdania, że jedzenie ryb poprawia samopoczucie i promuje zdrowsze żywienie.

5. Jajka

Jajka to doskonałe źródło witamin A, D i B12, a także choliny, która jest szczególnie ważna dla małych dzieci. Wykazano bowiem, że poprawia rozwój mózgu i pamięć długotrwałą. Ważne jest, by jajka pochodziły z pewnego źródła, od kur z wolnego wybiegu. Wtedy są najbardziej wartościowe, mają więcej witaminy E i kwasów omega-3. Można je podawać w wielu formach: gotowane, sadzone, w formie omletów, placków, naleśników i muffinów.

6. Klopsiki

Brzmi dziwnie? Nie do końca, jeśli pojmiesz ideę. Klopsiki, które najczęściej kojarzymy z mięsem mielonym, to genialne danie, w którym możemy dziecku przemycić mnóstwo składników odżywczych.

Jeśli przygotowujemy je z mięsa, fasoli, buraka lub soczewicy czy innego warzywa, do podstawowego składnika możemy dodać różne warzywa: cebulę, pora, koperek, pietruszkę, marchewkę, startą cukinię lub posiekany szpinak. Może to być nośnik wielu witamin i składników mineralnych, które wspierają rozwój mózgu. Polecamy też je ukształtować w małe kuleczki i obtoczone w bułce piec w piekarniku – to zdrowsza opcja niż smażenie.

Źródło: cnbc.com

Czytaj także: https://mamadu.pl/165724,sniadanie-dla-zdrowia-psychicznego-dziecka-nabial-i-zboza-wplywaja-na-mozg