
Reklama.
Bataty to słodkie ziemniaki, których miąższ ma charakterystyczny, najczęściej pomarańczowo- żółty kolor. Mają właściwości przeciwzapalne, a dzięki zawartości witamin i minerałów (m.in. C, A, z grupy B, żelaza, wapnia, potasu, magnezu) w naturalny sposób podnoszą odporność organizmu. Są przy tym lekkostrawne, mają niski indeks glikemiczny i ułatwiają trawienie. Dlatego to idealna przekąska nawet dla małych dzieci.
Frytki z batatów – składniki
By przygotować frytki z batatów będziesz potrzebować zaledwie kilku składników. Najważniejsze są oczywiście bataty, wybieraj te o gładkiej i suchej skórce. Gdy są popękane lub niejednorodne kolorystycznie (np. mają plamki), może to świadczyć o tym, że zaczynają się psuć. Nie przechowuj ich też w lodówce, ale w suchym, najlepiej ciemnym miejscu. Czego będziesz potrzebować, by zrobić frytki z batatów?Składniki
2 mniejsze bataty lub jeden duży
1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
pół łyżeczki rozmarynu lub tymianku (opcjonalnie)
3-4 łyżeczki oliwy z oliwek
szczypta soli i pieprzu.
Frytki z batatów – przepis
Przygotowuje się je podobnie jak klasyczne frytki. Bataty obierz ze skórki i pokrój w słupki. Następnie przełóż do miski, dodaj oliwę, dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Dokładnie wymieszaj.Jeśli twoje dziecko lubi rozmaryn lub tymianek możesz je dodać, wtedy frytki wyjdą jeszcze bardziej aromatyczne. Potem przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piecz w temperaturze 200 stopni przez ok. 25 min. Gdy skórka frytek zarumieni się, są gotowe do wyjęcia z piekarnika.
Może cię zainteresować także: Po te kultowe frytki ustawiają się kolejki. Znamy sekret ich smaku i podpowiadamy, jak je zrobić