Frytki z batatów
Jak zrobić frytki z batatów? unsplash.com
Reklama.
  • Frytki z batatów są nie tylko zdrowe, pożywne, ale też bardzo smakowite, dlatego stanowią idealną przekąskę dla dzieci.
  • Bataty zawierają mnóstwo witamin i minerałów, do tego są lekkostrawne.
  • Przygotowuje się je bardzo prosto, zwróć tylko uwagę, by kupić dobrej jakości bataty.
  • Bataty to słodkie ziemniaki, których miąższ ma charakterystyczny, najczęściej pomarańczowo- żółty kolor. Mają właściwości przeciwzapalne, a dzięki zawartości witamin i minerałów (m.in. C, A, z grupy B, żelaza, wapnia, potasu, magnezu) w naturalny sposób podnoszą odporność organizmu. Są przy tym lekkostrawne, mają niski indeks glikemiczny i ułatwiają trawienie. Dlatego to idealna przekąska nawet dla małych dzieci.

    Frytki z batatów – składniki

    By przygotować frytki z batatów będziesz potrzebować zaledwie kilku składników. Najważniejsze są oczywiście bataty, wybieraj te o gładkiej i suchej skórce. Gdy są popękane lub niejednorodne kolorystycznie (np. mają plamki), może to świadczyć o tym, że zaczynają się psuć. Nie przechowuj ich też w lodówce, ale w suchym, najlepiej ciemnym miejscu. Czego będziesz potrzebować, by zrobić frytki z batatów?
    Składniki
  • 2 mniejsze bataty lub jeden duży
  • 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
  • pół łyżeczki rozmarynu lub tymianku (opcjonalnie)
  • 3-4 łyżeczki oliwy z oliwek
  • szczypta soli i pieprzu.
  • Frytki z batatów – przepis

    Przygotowuje się je podobnie jak klasyczne frytki. Bataty obierz ze skórki i pokrój w słupki. Następnie przełóż do miski, dodaj oliwę, dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Dokładnie wymieszaj.
    Jeśli twoje dziecko lubi rozmaryn lub tymianek możesz je dodać, wtedy frytki wyjdą jeszcze bardziej aromatyczne. Potem przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piecz w temperaturze 200 stopni przez ok. 25 min. Gdy skórka frytek zarumieni się, są gotowe do wyjęcia z piekarnika.