Ketchup z cukinii jest prosty w przygotowaniu i dużo zdrowszy.
Ketchup z cukinii jest prosty w przygotowaniu i dużo zdrowszy. Unsplash
REKLAMA
Sezon na robienie przetworów w pełni – trzeba wykorzystać dary lata, które teraz są najlepsze do przygotowywania w słoiki. Przetwory z cukinii królują na przełomie lipca i sierpnia – cukinia jest teraz naprawdę tania i ma przepyszny smak. Wypróbuj przepis na weki z cukinią w roli głównej – zdrowszą wersję ketchupu, czyli ketchup z cukinii.

Składniki potrzebne do przygotowania ketchupu z cukinii

Warto z cukinii zrobić kilka słoików tego domowej roboty ketchupu, chociażby na zimowe miesiące. Jego smak zaskakuje, jest idealnym dodatkiem do kanapek i przekąsek. Jest zdrowszą wersją najpopularniejszego sosu świata, no i wiesz, jakie są jego składniki. Jak już raz zrobisz i spróbujesz, będziesz go robić co roku w sezonie i rozdawać słoiczki wszystkim znajomym dookoła.
Do zrobienia ketchupu z cukinii będziesz potrzebować:
  • 1,5 kg obranej cukinii
  • 0,5 kg cebuli
  • 2 czerwone papryki
  • 40 g koncentratu pomidorowego (2 słoiczki)
  • ząbek czosnku
  • 1,5 szklanki cukru
  • ¾ szklanki octu jabłkowego
  • 1płaska łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1płaska łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 goździki
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • Jak przygotować ketchup – krok po kroku

    Cukinie obrać, wyciąć środek z pestkami i miąższ zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Paprykę przekroić na połowy, pozbyć się gniazd nasiennych. Również zetrzeć na tarce. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa umieścić w garnku, posypać solą, dokładnie wymieszać i odstawić – na ok. 6 godzin, a najlepiej na noc.
    Następnie warzywa ugotować na miękko – aż całkowicie rozdrobnią się na papkę (zajmie to ok. godzinę). Po ugotowaniu przestudzić i zbledować. Do masy dodać cukier, ocet i gotować przez 20 minut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, czosnek, i resztę przypraw. Wymieszać całość i gotować przez kolejne 20 minut.
    Zestawić z ognia i po ostudzeniu wyłowić goździki, liście laurowe i ziele angielskie. Pozostałą masę zblendować i przełożyć do słoików. By zawekowały się, ketchup należy w słoikach zapasteryzować. Możesz to zrobić w garnku z wodą albo w piekarniku.