
REKLAMA
Sekretem udanych kotletów mielonych jest przede wszystkim mięso, z którego je wykonasz. Najlepiej kupić w sklepie mięsnym kawałek łopatki wieprzowej czy innego nieco tłustszego mięsa i poprosić panie o zmielenie go. A jeśli to niemożliwe, to zmielić mięso samodzielnie w domu. Żeby kotlety były pulchne i soczyste, wystarczy, że do mięsnej masy, z której formujesz kotlety, dodasz startą cukinię.
Soczyste kotlety mielone – przepis
Kotlety mielone często również wychodzą za suche z powodu zbyt chudego mięsa, dlatego naprawdę warto zadbać o to, by było to mięso z dużą zawartością tłuszczu. By przygotować soczyste kotlety mielone, trzeba do mięsa dodać startą na grubych oczkach cukinię – na kilogram mięsa mielonego wystarczy jedna cukinia.Jeśli lubisz kotlety z chudego mięsa – szynki czy mięsa drobiowego, dołóż po prostu więcej cukinii. Dzięki temu trikowi kotlety są naprawdę soczyste. Aby przygotować takie pulchne kotlety mielone, będziesz potrzebować:
0,5 kg mięsa mielonego np. z łopatki wieprzowej
1 czerstwą bułkę tzw. kajzerka
1 szklankę mleka
1 cebulę
1 jajko
pół cukinii
sól
pieprz
bułkę tartą
olej do smażenia
Przygotowanie soczystych kotletów mielonych – krok po kroku
Mięso umieść w dużej misce. W oddzielnym naczyniu namocz w mleku czerstwą bułkę, a po ok. 15 minutach odciśnij ją z nadmiaru mleka i dodaj do mięsa. Następnie dosyp pieprz, sól wedle uznania. Na grubych oczkach tarki zetrzyj cebulę oraz cukinię i dodaj je do mięsnej masy.Możesz do całości dodać kilka łyżek mleka, w którym moczyła się bułka, to również nada kotletom soczystości. Wymieszaj wszystko w misce – trzeba zrobić to ręcznie, by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Następnie mocz dłonie w zimnej wodzie (mięso nie będzie się wtedy kleiło do rąk), bierz po niewielkiej garstce mięsa, formuj owalne kotleciki i obtocz je w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju na patelni – z obu stron aż do uzyskania złocistego koloru.
Jeśli nie jesteś pewna, czy mięso dobrze się usmażyło wewnątrz kotletów, ułóż wszystkie w naczyniu żaroodpornym i umieść w piekarniku w 200 stopniach na ok. 10-15 minut.
Może cię zainteresować także: Idealny schabowy istnieje, oto jego sekret. Od dziś będziesz go robić tylko tak