Sylwester w domu z przyjaciółmi może być doskonałą okazją do świętowania ostatniej nocy w roku. Jednak niezmiennie rodzi pytanie: co zrobić do jedzenia? Ano najlepiej przekąski, żeby nie biegać co chwila do kuchni, nie podgrzewać i móc bawić się z innymi. Idealnie sprawdzi się tu domowy hummus. Robi się go dosłownie w 10 min a świetnie pasuje do finger food.
Przygotowując menu na sylwestrowy wieczór z przyjaciółmi, skup się na tym, żeby się za bardzo nie zmęczyć w kuchni, przecież tobie też należy się odpoczynek. Jednak postawienie misek z chipsami może nie być najlepszym pomysłem, rozsądniej przygotować zdrowe szybkie przekąski.
Pomyśl koniecznie o domowym hummusie - możliwości dodatków są nieograniczone, a do tego hummus jest sycący i zdrowy. Można go zjeść choćby ze słupkami świeżych warzyw, czy grissini. A najlepsze jest to, że zrobienie hummusu zajmuje dosłownie 10 minut.
Przepis na domowy hummus
Składniki domowego hummusu
słoik gotowanej ciecierzycy
3 ząbki czosnku
1/2 małej cebuli
3 łyżeczki pasty tahini (pasta z sezamu, dostępna w dyskontach)
łyżeczka drobnej soli
sporo czarnego, świeżo zmielonego pieprzu
sok z połowy cytryny
duża szczypta słodkiej wędzonej papryki
łyżka oliwy
Jak zrobić domowy hummus krok po kroku
Wodę z ciecierzycy odlej do miseczki, kuleczki przełóż do misy malaksera. Cebulę i czosnek obierz i dodaj do ciecierzycy. Wlej sok z cytryny, oliwę, dodaj tahini i przyprawy. Miksuj na gładko około 5 minut. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody z ciecierzycy, hummus będzie bardziej puszysty.
Kiedy masa będzie idealnie gładka, przełóż ją na miseczkę i obsyp ziarenkami sezamu. Do hummusu idealnie pasują słupki świeżych warzyw: marchewka, ogórek, kolorowa papryka, seler naciowy, ale też nachos, kabanosy czy domowe grissini.
Te ostatnie zrobisz bardzo łatwo. Wystarczy, że gotowe ciasto na pizzę pokroisz w cienkie paski i zwiniesz w spirale, możesz lekko obsypać je gruboziarnistą solą, sezamem lub czarnuszką. Piecz 10-15 minut w 180 st C.