Zamiast łykać witaminy, wypij to. 10 pysznych soków, które wzmocnią odporność przed zimą

Redakcja MamaDu
Kiedy zaczyna się jesień wszyscy jesteśmy bardziej narażeni na infekcje, a nasza odporność przechodzi test odporności. Jest sporo sposobów na to, by ją wzmocnić, a niektóre z nich są naprawdę pyszne. Oto 10 soków, które warto pić dla zdrowia!
10 domowych soków na infekcje i odporność fot. Unsplash
Jak wybrać dobry sok?
Aby korzystać z dobrodziejstw soków należy przede wszystkim wiedzieć, jak wybrać ten dobrej jakości, by nie poić się wodą z cukrem. Dobry sok to sok z błonnikiem. Sok z definicji nie zawiera dodatkowych porcji cukru. Jedynie te naturalnie pochodzące z owoców, z których jest zrobiony.

Dobrym wyborem są soki przecierowe z informacją, że to sok 100 proc. Warto pić też soki naturalnie mętne. Jednak z jakie soki wybrać, by faktycznie wzmocnić odporność? Oto 10 soków na odporność i infekcje:

1. Sok z buraka
Mówi się o nim, że to zdrowy doping - wykazano, że już jedna szklanka soku z buraka zwiększa wytrzymałość organizmu i jego wydajność. Zawarta w burakach betanina chroni przed wirusami, bakteriami i nowotworami.


2. Sok z selera
Sok z selera naciowego ma niezwykły wpływ na skórę, włosy i paznokcie. Doświadczenie wielu kobiet pokazuje, że jest to eliksir wspierający leczenie problemów skórnych. Poza tym seler to bogactwo flawonoidów, a konkretnie flawonów – silnych przeciwutleniaczy, niszczących wolne rodniki, na które jesteśmy na co dzień narażeni.

3. Sok z wiśni
Świetnym pokarmem dla bakterii w naszych jelitach są wiśnie, a konkretnie zawarte w nich związki polifenolowe. Oczywiste jest, że wiśni nie da się zjeść zbyt wiele, dlatego warto przygotować z nich sok.

4. Sok z pigwy
Owoce pigwy są dobrym źródłem witamin, szczególnie witaminy C, A, B1 (tiamina), B2 (ryboflawina) oraz B6. Ponadto pigwa bogata jest w kwas foliowy oraz cenne polifenole, czyli naturalne przeciwutleniacze, którym przypisuje się działanie przeciwnowotworowe oraz ochronne przeciwko chorobom układu krążenia. Co więcej, pigwa to owoc bogaty w wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas oraz cynk.

5. Sok z marchwi
Prozdrowotne działanie soku z marchwi wynika głównie z zawartości beta-karotenu, który w organizmie zamienia się w witaminę A, antyoksydanty oraz bogactwo składników mineralnych.

6. Sok z czarnego bzu
Nasze mamy i babcie wierzyły, że od picia go codziennie będziemy zdrowi jak ryby. I miały rację. Sok z czarnego bzu nazywa się "czarnym złotem" – ze względu na lecznicze właściwości. Czarny bez zawiera flawonoidy, które stabilizują ilość witaminy C, co powoduje, że witamina ta dobrze się wchłania. W ten sposób wirusy i bakterie mają trudności z zainfekowaniem naszego organizmu. Ponadto, flawonoidy działają moczopędnie. Szklanka soku z czarnego bzu zawiera 75 mg witaminy C, co stanowi dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.

7. Sok z aronii
Aronia uznawana jest najzdrowszy, najbardziej antyrakowy owoc na świecie! Owoce aronii zawierają więcej polifenoli (związków chroniących układ krwionośny i zapobiegających nowotworom) niż czarna porzeczka, truskawki, jeżyny, żurawina czy borówki. Z tego powodu uznawane są za najbardziej prozdrowotne owoce na świecie.

8. Sok z pokrzywy
Pokrzywa ma w sobie całą listę składników mineralnych, witamin oraz cennych substancji bioaktywnych. Dostarcza organizmowi witaminy A, B2 (+ kwas foliowy), E, C i K (ważne dla naczyń krwionośnych i odporności), a także flawonoidy, żelazo (dużo żelaza!), magnez, wapń, krzem, potas, cynk, mangan.

9. Sok z brzozy
Wodę brzozową zaleca się przede wszystkim osobom z obniżonym poziomem odporności, czyli cierpiących między innymi na choroby autoimmunologiczne i nowotworowe. Zawarte w niej kwasy organiczne, peptydy, żelazo, potas, cynk, fosfor, miedź oraz witaminy z grupy B pomagają w leczeniu łuszczycy, reumatoidalnego zapalenia stawów, obrzęków, wrzodów, tarczycy.

10.
Sok z kiszonych buraków
Szklankę tego soku można traktować jak suplement diety. I to taki z najwyższej półki. Nie dość, że podnosi wydolność organizmu aż o 16 procent (to efekt porównywalny do tego, co czujemy po wypiciu napoju energetycznego) i wzmacnia siłę mięśni o jedną czwartą, to jeszcze spożywany regularnie działa na nasz organizm jak lek.