To najzdrowszy napój świata. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić szklankę dziennie

Zakwas z buraka to najzdrowszy napój świata - na organizm działa jak lek.
Zakwas z buraka to najzdrowszy napój świata - na organizm działa jak lek. Prawo autorskie: mysteryshot / 123RF Zdjęcie Seryjne
Szklankę tego soku można traktować jak suplement diety. I to taki z najwyższej półki. Nie dość, że podnosi wydolność organizmu aż o 16 procent (to efekt porównywalny do tego, co czujemy po wypiciu napoju energetycznego) i wzmacnia siłę mięśni o jedną czwartą, to jeszcze spożywany regularnie działa na nasz organizm jak lek. To naturalny dopalacz, który możemy sami przygotować w domu za grosze.

W te wakacje miałam okazję poznać najzdrowszych ludzi na świecie – pan Hirek i pani Zosia nie mieli najmniejszej nawet infekcji od 20 lat. I nie są to szczupli, aktywni fizycznie 40-latkowie na diecie warzywno-owocowej.

Owszem, odżywiają się bardzo poprawnie (nie jedzą przetworzonej żywności, wędliny i pieczywo robią sami), ale mają też swoje za uszami. Ciasta drożdżowego do kawki nie odmawiają i niezbyt entuzjastycznie podchodzą do sportu. Jaki jest zatem ich sekret?

Sok z buraka, ale ukiszonego. Codziennie jedna szklanka. Może być z "wkładką", czyli kawałkami warzywa. Kwasicie się? Niepotrzebnie.

Kiszonki utożsamiamy z tym, co łączy kapustę i ogórki, czyli mocno kwaśny smak. Nie jest to słuszne podejście. Ukisić można wszystko, a fermentacja na różne warzywa różnie działa. Gdybyśmy degustowali z zamkniętymi oczami, moglibyśmy się naprawdę zdziwić. Tym bardziej, że skład kiszonek jest bogatszy niż warzyw czy owoców surowych.

Zakwas z buraka na choroby i stres
Już w połowie XX wieku wiadomo było, że sok z buraka przywraca do zdrowia. W 1950 roku węgierski naukowiec Aleksander Ferenczi serwował swoim pacjentom chorym na raka 300 ml soku z buraka dwa razy dziennie. Wszyscy byli już po chemio- i radioterapii. Buraczana terapia trwała cztery miesiące. Wśród 22 osób, które brały w niej udział, tylko u jednej nie zaobserwowano znacznego poprawy kondycji organizmu.


Jednak na efekty nie trzeba czekać miesiącami. Już po sześciu dniach codziennej dawki soku z buraka zaobserwowano poprawę pracy serca, jego ukrwienia. Poza tym sok z buraka obniża poziom złego cholesterolu we krwi aż o 40 procent, wyrównuje ciśnienie i sprawia, że naczynia krwionośne są mocne i na długo zachowują elastyczność.

Wszystko to powoduje, że nasze ciało i mózg znacznie lepiej znoszą stres. Stajemy się wytrzymalsi, bardziej opanowani i zwyczajnie zdrowsi – betanina odpowiedzialna za rubinowy kolor buraków ma właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.

Kiszone buraki na zdrowie
Kiedy ukisimy buraka, do repertuaru jego cudownych właściwości należy doliczyć magię fermentacji. To metoda, która przez wieki chroniła ludzi przed chorobami w czasach, gdy nie było lekarstw, a o "dobrych bakteriach" pisał już w XIX wieku francuski uczony Ludwik Pasteur.

Po zamknięciu słoja bakterie, które znajdują się na warzywach, zaczynają produkować kwas mlekowy, octowy lub alkohol etylowy – to zależy od dostępu tlenu – oraz dwutlenek węgla. Wówczas zwiększają się wartości odżywcze kiszonych roślin – podwyższa się poziom witamin z grupy B oraz zawartość witaminy A,C, E, K i PP. Ponadto w trakcie kiszenia w buraku zwiększa się stężenie kwercetyny – związku chemicznego należącego do flawonoidów, posiadającego właściwości antyoksydacyjne.

Co więcej, "zachodząca w słoiku fermentacja zmniejsza ilość składników niekorzystnych dla zdrowia człowieka, a zwiększa tych korzystnych. Jakich? Na przykład szczepów probiotycznych, które obniżają ryzyko miażdżycy i choroby wieńcowej serca, a przede wszystkim zwiększają odporność organizmu lub polifenoli, związków pomocnych w walce z chorobami cywilizacyjnymi: otyłością, cukrzycą, nowotworami", pisze w "Kiszonkach i fermentacjach" dr inż. Agata Czyżowska, mikrobiolog z Politechniki Łódzkiej.

Jak ukisić buraki
W poszukiwaniu przepisu na zakwas z buraka trafimy przede wszystkim na te, które przygotowuje się na potrzeby czerwonego barszczu. To dobry trop, jednak zamiast robić barszcz, wypijmy zakwas.

Buraki wystarczy zalać wodą z solą, liściem laurowym, ziarenkami pieprzu i czosnkiem. Nie trzeba ich obierać, lecz warto pokroić. Zakwas będzie dobry po 2-3 tygodniach.
Trwa ładowanie komentarzy...

KALENDARZ CIĄŻY

TYDZIEŃ PO TYGODNIU

PRZEDSZKOLAK

ROZWÓJ I WYCHOWANIE