Zakwas buraczany można traktować jak suplement diety. I to taki z najwyższej półki. Nie dość, że podnosi wydolność organizmu aż o 16 procent (to efekt porównywalny do tego, co czujemy po wypiciu napoju energetycznego) i wzmacnia siłę mięśni o jedną czwartą, to jeszcze spożywany regularnie działa na nasz organizm jak lek. To naturalny dopalacz, który możemy sami przygotować w domu za grosze.
W te wakacje miałam okazję poznać najzdrowszych ludzi na świecie – pan Hirek i pani Zosia nie mieli najmniejszej nawet infekcji od 20 lat. I nie są to szczupli, aktywni fizycznie 40-latkowie na diecie warzywno-owocowej.
Owszem, odżywiają się bardzo poprawnie (nie jedzą przetworzonej żywności, wędliny i pieczywo robią sami), ale mają też swoje za uszami. Ciasta drożdżowego do kawki nie odmawiają i niezbyt entuzjastycznie podchodzą do sportu. Jaki jest zatem ich sekret?
Sok z buraka, ale ukiszonego, czyli zakwas buraczany. Codziennie jedna szklanka. Może być z "wkładką", czyli kawałkami warzywa. Kwasicie się? Niepotrzebnie.
Kiszonki utożsamiamy z tym, co łączy kapustę i ogórki, czyli mocno kwaśny smak. Nie jest to słuszne podejście. Ukisić można wszystko, a fermentacja na różne warzywa różnie działa. Gdybyśmy degustowali z zamkniętymi oczami, moglibyśmy się naprawdę zdziwić. Tym bardziej, że skład kiszonek jest bogatszy niż warzyw czy owoców surowych
Zakwas buraczany na choroby i stres
Już w połowie XX wieku wiadomo było, że zakwas buraczany przywraca do zdrowia. W 1950 roku węgierski naukowiec Aleksander Ferenczi serwował swoim pacjentom chorym na raka 300 ml soku z buraka dwa razy dziennie. Wszyscy byli już po chemio- i radioterapii. Buraczana terapia trwała cztery miesiące. Wśród 22 osób, które brały w niej udział, tylko u jednej nie zaobserwowano znacznego poprawy kondycji organizmu.
Jednak na efekty nie trzeba czekać miesiącami. Już po sześciu dniach codziennej dawki zakwasu z buraka zaobserwowano poprawę pracy serca, jego ukrwienia. Poza tym zakwas buraczany obniża poziom złego cholesterolu we krwi aż o 40 procent, wyrównuje ciśnienie i sprawia, że naczynia krwionośne są mocne i na długo zachowują elastyczność.
Wszystko to powoduje, że nasze ciało i mózg znacznie lepiej znoszą stres. Stajemy się wytrzymalsi, bardziej opanowani i zwyczajnie zdrowsi – betanina odpowiedzialna za rubinowy kolor buraków ma właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.
Kiszone buraki na zdrowie
Kiedy ukisimy buraka, do repertuaru jego cudownych właściwości należy doliczyć magię fermentacji. To metoda, która przez wieki chroniła ludzi przed chorobami w czasach, gdy nie było lekarstw, a o "dobrych bakteriach" pisał już w XIX wieku francuski uczony Ludwik Pasteur.
Po zamknięciu słoja bakterie, które znajdują się na warzywach, zaczynają produkować kwas mlekowy, octowy lub alkohol etylowy – to zależy od dostępu tlenu – oraz dwutlenek węgla. Wówczas zwiększają się wartości odżywcze kiszonych roślin – podwyższa się poziom witamin z grupy B oraz zawartość witaminy A,C, E, K i PP. Ponadto w trakcie kiszenia w buraku zwiększa się stężenie kwercetyny – związku chemicznego należącego do flawonoidów, posiadającego właściwości antyoksydacyjne. Zakwas buraczany to skarbnica witamin i minerałów!
Co więcej, "zachodząca w słoiku fermentacja zmniejsza ilość składników niekorzystnych dla zdrowia człowieka, a zwiększa tych korzystnych. Jakich? Na przykład szczepów probiotycznych, które obniżają ryzyko miażdżycy i choroby wieńcowej serca, a przede wszystkim zwiększają odporność organizmu lub polifenoli, związków pomocnych w walce z chorobami cywilizacyjnymi: otyłością, cukrzycą, nowotworami", pisze w "Kiszonkach i fermentacjach" dr inż. Agata Czyżowska, mikrobiolog z Politechniki Łódzkiej.
Zakwas buraczany przeciwwskazania
Ale jak wiadomo, jednym coś służy, a drugim szkodzi. Dlatego zakwasu buraczanego nie powinny pić m.in. osoby cierpiące na reumatyzm i zmagające się z kamicą nerkową oraz dną moczanową. Regularne picie zakwasu z buraka przez osoby o niskim ciśnieniu może doprowadzić też do niedociśnienia.
Zakwas z buraka ile pić dziennie
Jeśli chcemy zacząć pić zakwas z buraka codziennie, to warto przyzwyczajać się do niego stopniowo i zacząć od mniejszych dawek. Na początku możemy też pić go rozcieńczonego wodą. Docelowo poleca się picie 200ml soku z buraka dziennie.
Mówi się, że najlepsze właściwości ma sok z kiszonego buraka na czczo. Ponoć to właśnie wtedy zawarte w nim witaminy działają na nas najlepiej i warto go pić rano niedługo po przebudzeniu.
Wiele osób zastanawia się nad związkiem miedzy zakwasem buraczanym a trzustką. Okazuje się, że buraki mają dobry wpływ na trzustkę. Pobudzają i stymulują wytwarzanie soku trzustkowego.
Jak ukisić buraki
W poszukiwaniu przepisu na zakwas z buraka trafimy przede wszystkim na te, które przygotowuje się na potrzeby czerwonego barszczu. To dobry trop, jednak zamiast robić barszcz, wypijmy zakwas.
Buraki wystarczy zalać wodą z solą, liściem laurowym, ziarenkami pieprzu i czosnkiem. Nie trzeba ich obierać, lecz warto pokroić. Zakwas będzie dobry po 2-3 tygodniach.