Gotujesz makaron w wodzie? To błąd! Poznaj genialny trik, po którym już nigdy nie zrobisz inaczej

Redakcja MamaDu
Chcesz przygotować pyszną potrawę z makaronem w roli głównej, a przy tym zaoszczędzić czas i pieniądze? Wypróbuj prosty, ale genialny trik. Być może w tej wersji makaron zasmakuje ci tak bardzo, że już nigdy nie przygotujesz go inaczej!
Wypróbuj ten trik na ugotowanie makaronu unsplash.com


Bez dwóch zdań Polacy kochają makaron. Oczywiście daleko jeszcze nam do Włochów, bo przeciętnie każdy z nich zjada ok. 30 kg makaronu rocznie, my natomiast ponad 5 kg na osobę.

Wypróbuj ten trik


Najchętniej dorzucamy go do zupy (np. pomidorowej) lub zalewamy sosem.
Większość z nas przygotowuje makaron w tradycyjny sposób, czyli w garnku gotuje wodę, soli ją, a następnie do wrzątku wrzuca makaron. Następnie odcedzamy go – warto pamiętać, by nie przelewać go zimną wodą, bo traci wtedy cenne składniki.


A może masz ochotę, by wypróbować jeszcze inny genialny sposób na ugotowanie makaronu? Dzięki niemu oszczędzisz nie tylko czas, ale też pieniądze, bo nie wykorzystujesz do jego przygotowania dodatkowej porcji wody.

Na czym więc polega trik? Jest banalnie prosty - chodzi o to, by ugotować makaron bezpośrednio w zupie lub w sosie, czyli z potrawami, z którymi zamierzalismy go później połączyć.

Nie tracisz cennych składników


W przypadku zupy makaron dodajesz pod koniec jej przygotowywania. Solisz do smaku (mniej, niż gdybyś gotowała makaron oddzielnie, bo wcześniej już doprawiałaś zupę) i wyłączasz gaz (lub płytę indukcyjną), gdy makaron jest al dente. Nie martw się, że jest lekko twardy. Dzięki temu nie będzie się kleił, nie stanie się też rozgotowaną "papką”. Po kilku minutach "dojdzie” w zupie i będzie idealny do spożycia.

W przypadku sosu makaron gotuje się się podobnie, czyli wrzucamy go pod koniec jego przygotowania. Trzeba jednak pamiętać, że sos nie może być zbyt gęsty. Makaron, zwłaszcza ten najzdrowszy, czyli pełnoziarnisty lub z pszenicy durum zawiera duże ilości skrobi, która jest naturalnym "zagęszczaczem”. Dodana do sosu spowoduje, że stanie się on bardziej zwarty i gęsty.

Jaka jest największa zaleta przygotowania makaronu właśnie w ten sposób? Nie tracimy cennych witamin i minerałów, które znajdują się w skrobi. Ponieważ nie odlewamy wody z makaronu, wszystkie składniki, które on zawiera zostają w naszej potrawie. Jesteście gotowi, by wypróbować ten genialny trik?