Reklama.
Makaron z pomidorkami i fetą — hit Instagrama i Tiktoka
O tym makaronie krążą legendy. Wiele osób przekonuje, że są autorami tego zwykłego-niezwykłego przepisu. Prawdopodobnie nie uda nam się już odkryć, kto jako pierwszy postawił na przygotowanie sosu do makaronu w piekarniku, ale nie ma to już znaczenia.Może cię zainteresować także: Spróbujesz raz i więcej nie zrobisz ich inaczej. Poznaj sekretny składnik ciasta na naleśniki
Ważne jest, jak przygotować to danie w domu. Zrobicie go właściwie jedynie z 5 składników, ale oczywiście możecie je ulepszyć według własnego uznania.
Składniki: kostka sera feta, opakowanie właściwie dowolnego makaronu (dobrze sprawdzą się kokardki lub kolanka, ale również spaghetti), pomidorki koktajlowe, 4 ząbki czosnku, oliwa z oliwek, sól, pieprz, oregano, ewentualnie listki świeżej bazylii do udekorowania oraz starty parmezan.
Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 st C. Do naczynia żaroodpornego włóż umyte pomidorki, ser feta, obrane ząbki czosnku. Wszystko polej oliwą, dopraw oregano oraz świeżo mielonym pieprzem. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 20 minut.
W tym czasie ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po wyjęciu naczynia z piekarnika rozgnieć pomidorki, czosnek oraz fetę za pomocą widelca, dodaj makaron i wszystko wymieszaj. Posyp listkami świeżej bazylii i parmezanu. Smacznego!
O ile nie zawsze polecamy kierować się modami z internetu, o tyle to danie przetestowałyśmy na własnym języku. Jest naprawdę pyszne, a wymaga minimalnego wysiłku. Na stałe zagości w naszej kuchni.
Może cię zainteresować także: Oto sekret jajecznicy po rosyjsku. Dzięki niemu już nigdy nie zjesz jej inaczej