Lato za nami, jesień z nami, a to oznacza, że czas przyjrzeć się zapasom w domowej spiżarni. Co warto sprawdzić? Na przykład, jakie zioła kryją się w szklanych słoikach czy foliowych torebkach. Niewykluczone, że niektóre przyda się dokupić. Jak zawsze, w tych poszukiwaniach pomoże niezastąpiona Baziółka.

MATERIAŁ REKLAMOWY

REKLAMA

Zioła mają ogromną moc. Mogą zmieniać nie tylko smak potraw, ale także... nasze samopoczucie. Taki zastrzyk pozytywnej energii przyda nam się zwłaszcza jesienią, kiedy to spadają na nas większe obowiązki, czy to zawodowe, czy szkolne. Dlatego na wagę złota będą wszelkie zioła, które wyciszają, takie jak mięta, kolendra i rozmaryn.

Po te i inne świeże przyprawy możemy udać się pod mazowiecki, tudzież internetowy adres Baziółki. Ten ceniony w Polsce producent i dostawca świeżych ziół ma zawsze w swoich zasobach starannie wyselekcjonowane zioła, czy to doniczkowe, czy cięte, czy mikrolistkowe. Wszystkie pochodzą z ekologicznych i zrównoważonych upraw.

Baziółka ma też zawsze pod ręką... jakieś ciekawe przepisy kulinarne! Dzięki nim możemy zrobić świetny użytek z oferowanych przez nią sezonowych ziół. Zachęcamy do wykorzystania 4. receptur, jakie na tegoroczną jesień użyczyła nam polska marka, która w swojej zielarskiej działalności kieruje się dewizą: "z miłości do życia".

1. Quesadilla

Składniki:

  • 1 gałązka mięty
  • pół pęczka kolendry
  • 200 g upieczonej dyni
  • sól i pieprz do smaku
  • 3/4 łyżeczki pasty chilli
  • 1 mała cebula
  • 1 mała papryka
  • 1 awokado
  • sok z jednej limonki
  • 4-6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek wody
  • 4 placki tortilli
  • ok. 80-100 g sera gouda
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • logo
    Quesadilla. Materiały prasowe / Baziółka

    Przygotowanie:

    1. Do blendera wrzuć obrane i bez pestki awokado.

    2. Dodaj sok z limonki, miętę, wodę, jogurt oraz sól i pieprz. Zmiksuj na gładką pastę. Przechowuj w lodówce.

    3. Upieczoną dynię rozgnieć widelcem, połącz z pastą chilli, dopraw solą oraz pieprzem.

    4. Paprykę i cebulę pokrój w drobne kawałki.

    5. Zetrzyj ser.

    6. Na patelni rozgrzej olej.

    7. Jeden placek tortilli posmaruj pastą dyniową. Posyp serem, następnie cebulą, kolendrą i papryką. Następnie ponownie posyp serem. Przykryj drugim plackiem. Lekko dociśnij i przełóż całość na patelnię.

    8. Smaż z dwóch stron, aż tortilla się zarumieni, a ser rozpuści.

    9. Podawaj z pastą z awokado albo musztardą.

    2. Rozmarynowe krakersy [30 sztuk]

    Składniki:

  • 1 pęczek świeżego rozmarynu
  • 320 g mąki orkiszowej
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli i szczyptę pieprzu
  • 2 łyżeczki sproszkowanej cebuli
  • 100 g drobno startego parmezanu
  • 160 g zimnego masła
  • 3 łyżki lodowatej wody
  • logo
    Rozmarynowe krakersy. Materiały prasowe / Baziółka

    Przygotowanie:

    1. Połowę rozmarynu drobno posiekaj. Drugą połowę posiekaj w większe cząstki i odstaw na bok.

    2. W misce połącz wszystkie składniki oprócz wody. Dopiero na koniec dodaj wodę.

    3. Ciasto wstaw do lodówki na 40 minut.

    4. Ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 0,5 cm.

    5. Pokrojone w większe cząstki igły rozmarynu rozłóż na cieście i dociśnij wałkiem.

    6. Wytnij krakersy. Przełóż je na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut, aż się zarumienią.

    7. Odstaw do wystudzenia.

    8. Podawaj z pastą warzywną.

    3. Foccacia z miodem i rozmarynem

    Składniki:

  • 1 pęczek rozmarynu
  • 6 łyżek płynnego miodu
  • 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
  • 520 g mąki pszennej
  • 290 g wody o temperaturze pokojowej
  • 60 g kefiru
  • świeżo mielony pieprz oraz gruboziarnista sól
  • oliwa z oliwek
  • logo
    Foccacia z miodem i rozmarynem. Materiały prasowe / Baziółka

    Przygotowanie:

    1. Dzień przed podaniem w misce połącz drożdże, wodę, 2 łyżki miodu, 2 łyżki oliwy oraz kefir.

    2. Mniej więcej połowę pęczka rozmarynu posiekaj drobno. Dodaj do miski.

    3. Powoli wsypuj mąkę, mieszaj cały czas, aż składniki się połączą. Dodaj 1/4 łyżeczki soli i wymieszaj.

    4. Odstaw ciasto w misce pod przykryciem na całą noc w lodówce.

    5. Następnego dnia blachę wyłóż papierem do pieczenia i obficie wysmaruj oliwą.

    6. Wyłóż ciasto. Rozciągnij po całej powierzchni naczynia. Palcami zrób wgłębienia.

    7. Polej 5-6 łyżkami oliwy i resztą miodu, posyp pieprzem, solą oraz porwanymi gałązkami rozmarynu.

    8. Odstaw pod przykryciem na 120 minut. Piekarnik rozgrzej do 230 stopni.

    9. Piecz przez 20 minut.

    4. Pierożki na parze z mikroziołami

    Składniki:

    Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej typ 480
  • 250 ml ciepłej wody
  • szczypta soli
  • Farsz:

  • 1/2 pęczka kolendry
  • 300 g naturalnego tofu
  • 2 cm startego na tarce imbiru
  • 1/3 drobno posiekanej papryczki chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 średniej wielkości marchewka starta na dużych oczkach
  • Mini sałatka

  • 1 opakowanie mikro groszku czepnego
  • 2 opakowania mikro słonecznika
  • 4-5 łyżek oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka podprażonego sezamu
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego szczypiorku
  • 1-2 łyżeczki octu ryżowego
  • Sos:

  • 10 łyżek sosu sojowego
  • 2-3 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • kilka plastrów papryczki chilli, drobno posiekanej
  • logo
    Pierożki na parze z mikroziołami. Materiały prasowe / Baziółka

    Przygotowanie:

    1. Aby przygotować ciasto do miski, wsyp mąkę, sól i wlej wodę. Ręką zagnieć ciasto, aż składniki się połączą i powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj je czystą ściereczką i odstaw na 30 minut.

    2. Aby przygotować sos w misce, połącz wszystkie składniki i odstaw do lodówki na czas przygotowania reszty składników.

    3. Mini sałatkę z mikroziół przygotuj pod koniec gotowania. Wystarczy wszystkie składniki delikatnie wymieszać w misce.

    4. Aby przygotować farsz w misce, za pomocą widelca rozgnieć tofu. Dodaj sos sojowy, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz resztę składników. Dobrze wymieszaj i odstaw na bok.

    5. Ciasto podziel na 2 części. Rozwałkuj bardzo cienko. Za pomocą szerokiej szklanki wytnij okrągłe części. Na każdą część połóż 1 łyżeczkę farszu. Brzegi zawiń tak, aby ciasto się nie rozpadło.

    6. Piętra w koszyku bambusowym wyłóż papierem do pieczenia. W woku zagotuj taką ilość wody, aby po włożeniu do niego koszyka ten prawie dotykał linii wody. Kiedy z koszyka zacznie parować woda, ułóż w nim pierożki. Pamiętaj o zachowaniu odstępów. Inaczej mogą się posklejać. Pierożki gotuj przez 10-20 minut. W połowie czasu możesz zamienić piętra koszyka.

    7. Pierożki podawaj z sosem i sałatką z mikroziół.