Kiedy zaczynamy czuć, że dopada nas przeziębienie, zwykle najpierw sięgamy po domowe sposoby. Kto nie zna syropu z cebuli albo ciepłego mleka z miodem i czosnkiem? Michał Wrzosek, dietetyk, podzielił się wiedzą na temat 3 przypraw, które genialnie wpływają na odporność i pomagają w walce z infekcjami.
Reklama.
Podobają Ci się moje artykuły? Możesz zostawić napiwek
Teraz możesz docenić pracę dziennikarzy i dziennikarek. Cała kwota trafi do nich. Wraz z napiwkiem możesz przekazać też krótką wiadomość.
Sezon infekcyjny rozkręcił się już na dobre. Dzieci w szkołach i przedszkolach chorują, na dworze coraz niższe temperatury, a warunki pogodowe sprawiają, że nasz układ odpornościowy nie zawsze radzi sobie z odpieraniem drobnoustrojów. Wiele osób boryka się więc z objawami przeziębienia: katarem, kaszlem, bólem gardła czy gorączką.
Zanim udamy się do lekarza, często staramy się próbować zdusić zakażenie w zarodku, w czym świetnie pomagają domowe sposoby na przeziębienie. Kto nie zna z dzieciństwa syropu z cebuli albo ciepłego mleka z miodem i czosnkiem? Michał Wrzosek, dietetyk, który dzieli się w mediach społecznościowych swoimi sposobami na temat żywienia, opowiedział w jednym z ostatnich filmów o takich domowych metodach leczenia infekcji, czyli stosowaniu przypraw w walce z przeziębieniem.
Wrzosek podpowiedział, jakie składniki z naszej kuchni działają najlepiej i po co warto sięgnąć, kiedy my lub dziecko zaczynamy się "czuć niewyraźnie". Specjalista ds. żywienia w krótkim filmie na Instagramie wymienia przyprawy, które stosuje na przeziębienie, bo m.in. pozytywnie wpływają na odporność.
Czosnek
– Pobudza do działania niektóre komórki odpornościowe, które potrafią bezpośrednio zabijać bakterie, pasożyty i grzyby. Ma też właściwości przeciwzapalne – mówi w nagraniu Wrzosek. Czosnek znany jest również jako "naturalny antybiotyk", który wiele z naszym mam i babć stosowało jako pierwszą broń w przypadku przeziębienia.
Jego prozdrowotne działanie tkwi w allicynie, czyli składniku zawartym w soku czosnku. To związek chemiczny, który odpowiada za działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwwirusowe. Podczas przeziębienia czosnek można spożywać na surowo, jako dodatek do posiłków (spróbuj dodać go do rosołu lub zrobić z nim masło czosnkowe), w formie syropu z czosnku albo dodatku do naparu.
Goździki
– To jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, jakie istnieją – komentuje dietetyk. – Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybakteryjne.
Goździki najczęściej stosujemy, dodając je do zimowej herbaty lub innych naparów, które można przygotować z ich dodatkiem. Warto mieć też w domu olejek goździkowy, który działa przeciwbólowo – wystarczy np. kilka kropel wmasowanych w skronie, żeby uśmierzyć ból. Przy przeziębieniu sprawdzi się też syrop z goździków na bazie miodu.
Cynamon
Na koniec przyprawa, którą wiele osób uwielbia w sezonie jesienno-zimowym i korzysta z niej w wypiekach (polecamy puszyste cynamonki), potrawach i jako dodatek do herbat i naparów.
– Wspomaga działanie układu odpornościowego i może redukować stany zapalne – mówi o cynamonie Wrzosek. Tę przyprawę można stosować nie tylko w słodkich potrawach i napojach, sprawdzi się też jako dodatek do mięsa czy zupy dyniowej. Można dodawać korę cynamonu w kawałku do kawy i herbaty albo zaparzać we wrzątku sam cynamon. Nie tylko zwalcza infekcje, ale wspiera również układ trawienny i przyspiesza metabolizm.