Przepis na syrop z cebuli zna chyba każdy, nie każdy z nas próbował jednak syropu z czosnku, który może być prawdziwym wybawieniem w czasie przeziębienia, grypy, a nawet świetną profilaktyką. Do jego przygotowania wystarczą trzy składniki, a łyżka dziennie ma uchronić nas przed zachorowaniem. Warto go przetestować.
Syrop z czosnku wspomoże odporność i zadziała jak tarcza w walce z wirusami.
Do syropu z czosnku potrzebować będziemy dwóch główek czosnku, dwóch cytryn i 6 łyżeczek miodu.
Wystarczy łyżka syropu z czosnku dziennie, by uchronić się przed przeziębieniem.
Czosnek — antidotum na przeziębienie i grypę
Wiemy, że czosnek jest zdrowy i warto stosować go przy przeziębieniu, ale mało kto zdaje sobie sprawę z całego szeregu niezwykłych właściwości czosnku. Allicyna zawarta w czosnku ma niezwykle silne działanie bakteriobójcze, wspiera więc organizm w czasie ataku wirusów. Działa zarówno profilaktycznie, jak i walczy z wirusem, który już wtargnął do naszego organizmu.
Wtedy szczególnie ważne jest jego działanie przeciwgorączkowe, rozgrzewające, a także udrażniające drogi oddechowe. Poza działaniem wzmacniającym odporność, które zawdzięcza flawonoidom oraz witaminom A, B1. B2 i C wspomaga pracę jelit, a nawet niszczy pasożyty, które mogą żerować w naszym przewodzie pokarmowym.
Czosnkowi przypisuje się również właściwości odmładzające, a nawet antynowotworowe. Nie ma więc jednego powodu, dla którego mielibyście nie włączyć do diety czosnku. A zapach? Wystarczy zjeść listek mięty lub trochę natki pietruszki, by go zniwelować.
Zjedzenie dziennie ząbka czosnku byłoby dobrym pomysłem, jednak osoby o delikatnych kubkach smakowych mogą tego nie wytrzymać. Świetnym sposobem na spożywanie czosnku będzie przyrządzenie z niego syropu i to z kolejnymi odpornościowymi dodatkami. Oto przepis na syrop z czosnku.
Syrop z czosnku — przepis
Wykonanie syropu z czosnku jest banalnie proste.
Składniki:
dwie główki czosnku,
dwie cytryny,
6 łyżeczek miodu,
szklanka ciepłej przegotowanej wody,
butelka z ciemnego szkła.
Sposób przygotowania: czosnek przeciskamy przez praskę lub miażdżymy i kroimy jak najdrobniej, mieszamy z sokiem z dwóch cytryn oraz miodem. Na koniec dodajemy szklankę ciepłej (nie gorącej!) przegotowanej wody. Tak przygotowaną mieszankę zakręcamy i wstrząsamy, by składniki połączyły się ze sobą. W chłodnym i ciemny miejscu trzymamy przed 24 godziny. Następnie przelewamy miksturę do ciemnej butelki i przechowujemy w lodówce.
Syrop z czosnku — dawkowanie
Profilaktycznie jedną łyżkę dziennie, w chorobie nawet 3 łyżki dziennie po posiłku. Wskazówka: ilość wody zależy od gęstości syropu, jaką chcemy uzyskać. Co więcej, im większa ilość soku z cytryny, tym mniej odczuwalny smak czosnku. Z proporcjami możemy eksperymentować, by uzyskać syrop, który najłatwiej nam spożyć.