Cynamonki w wersji dużych bułeczek są czymś, czego nie można sobie odmówić, nawet będąc na
diecie odchudzającej :-) Wyglądają fantazyjnie, a ich przygotowanie nie jest wcale tak trudne – jedyny sekret tkwi w
dobrej jakości świeżych drożdżach, które muszą dobrze wyrosnąć, by cynamonowe bułki były naprawdę puszyste.
Cynamonowe bułeczki cynamonki – przepis
Do przygotowania cynamonek będziesz potrzebować:
2,5 szklanki mąki (+ pół szklanki do podsypywania ciasta podczas zagniatania)
pół szklanki drobnego cukru
pół łyżeczki soli
25 g świeżych drożdży (można je zastąpić suchymi w saszetce, wtedy ok. 10-15 g)
80 g masła
szklanka mleka
2 jajka
Składniki do nadzienia: 80-90 g masła, szklanka cukru trzcinowego (ewentualnie można zastąpić brązowym lub zwykłym białym), opakowanie cynamonu zmielonego;
Składniki na polewę: 50 g masła, pół szklanki cukru pudru lub 3 łyżki miodu, opakowanie serka kremowego np. kanapkowego, łyżka cukru waniliowego lub kropla aromatu, 4 łyżki mleka
Przygotowanie cynamonek – przepis krok po kroku
W rondelku podgrzej mleko z 2 łyżkami cukru (z tej części, z której później zagnieciesz ciasto) i pokruszonymi drożdżami. Uważaj, by nie zagrzać zbyt mocno mleka (powinno być letnie). Wymieszaj składniki, tak by rozpuściły się cukier i drożdże.
Odstaw w ciepłe miejsce, by zaczyn drożdżowy mógł rosnąć. W drugim garnuszku rozpuść masło i ostudź.