Nie tylko świąteczny klimat. 4 właściwości goździków, które zimą doceni każdy
Iza Orlicz
30 listopada 2020, 11:07·1 minuta czytania
Publikacja artykułu: 30 listopada 2020, 11:07
Goździki dodajemy, by "podkręcić” smak potraw, wykorzystujemy je też w okresie świątecznym, by przygotować pachnące ozdoby, np. wpijając je w pomarańcze. Przede wszystkim jednak mają one mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego warto korzystać z nich na co dzień.
Reklama.
Goździki (w niewielkiej ilości) można spożywać samodzielnie, można też przygotować z nich napar lub kupić gotowy olejek goździkowy. Na jakie dolegliwości można je stosować? Oto ich 4 najważniejsze prozdrowotne właściwości goździków.
1. Zmniejszają ból głowy. Najważniejszą substancją zawartą w goździkach jest eugenol. Wykazuje on silne działanie przeciwbólowe. W przypadku bólu głowy najlepiej użyć olejku goździkowego i kilka jego kropel wmasować w skronie.
2. Łagodzą problemy trawienne. Jeśli masz biegunkę, wzdęcia, uczucie "pełności” po posiłku, kłopoty z perystaltyką jelit – wypróbuj napar z goździków. 1 płaską ich łyżeczkę zalej szklanką wrzącej wody i zaparzaj pod przykryciem ok. 15 min. Napar należy pić powoli – 2-3 łyżki 3 razy dziennie. Możesz też kilka goździków dodać do herbaty.
3. Pomagają przy przeziębieniu. Goździki mają właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i antyseptyczne. Łagodzą ból gardła, ułatwiają odksztuszanie zalegającej wydzieliny. Najlepiej przygotować z goździków syrop na bazie miodu, czyli do pół szklanki miodu dodaj 5-6 rozgniecionych goździków, wymieszaj dokładnie, odstaw na noc. Jedz jedną łyżeczkę dziennie.
4. Zmniejszają ból zębów i zapobiegają… nieświeżemu oddechowi. Jeśli czekasz na wizytę u stomatologa, ale ząb daje o sobie znać, wypróbuj żucie 1-2 goździków co kilka godzin. Olejki w nim zawarte działają przeciwbólowo i znieczulająco. Ssanie goździków zapobiega też nieprzyjemnemu oddechowi z ust.