Pyszne drobiowe kotleciki, które pokochają nawet dzieci – przemycisz w nich mnóstwo warzyw [PRZEPIS]

Martyna Pstrąg-Jaworska
21 lutego 2022, 10:57 • 1 minuta czytania
Już nie wiesz, co zrobić na obiad, by było w nim dużo warzyw, pożywnie i sycąco? Może dobrym pomysłem będą drobiowo-warzywne kotleciki, w których w środku można przemycić dziecku sporo warzyw? Sprawdzą się w podroży i śniadaniówce, ale na domowy obiad świetnie też komponują się z ziemniakami z wody i np. mizerią.
Kotleciki drobiowe z dużą ilością warzyw w środku mogą być całym posiłkiem w podróży czy w śniadaniówce. archiwum prywatne
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

Te kotleciki to moja tajna broń na przemycenie dzieciom jak największej porcji warzyw w posiłku. Świetnie nadają się też w podróży, a nawet jako element śniadaniówki na cały dzień poza domem.

Jest w nich mięso drobiowe, wiele warzyw i ryż, więc są bardzo pożywne i sycące. W jednym pulpeciku mamy właściwie zawarte tyle, że spokojnie można nimi zastąpić cały obiad. No i zamiast smażyć na tłuszczu, można je też upiec, więc będą wyjątkowo niskokaloryczne i idealne, jeśli chcesz zgubić parę kilogramów.

Drobiowe kotleciki warzywne – przepis

Aby przygotować porcję na obiad dla około 4 lub 5-osobowej rodziny, będziesz potrzebować:

Ugotuj paczkę ryżu i ostudź ją. Posiekaj na drobną kostkę cebulę, pokrój w małe krążki pora i zetrzyj na drobnych oczkach marchewkę. Wszystkie warzywa i ryż umieść w dużej misce, posiekaj drobno pęczek koperku i też wrzuć do miski.

Dodaj do nich mięso mielone i wbij jajka. Całość dokładnie wymieszaj na masę – tak jak w przypadku klasycznych kotletów mielonych. Formuj z mięsa i warzy niewielkie kotleciki i obtocz je w tartej bułce. Smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoto z każdej strony.

Zamiast smażenia, kotleciki warzywne można też upiec w piekarniku – dzięki temu unikniesz smażenia i nadmiaru tłuszczu. By pulpeciki upiec, ułóż je na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz je przez ok. 30-40 minut w piecu nagrzanym do 180 stopni. Świetnie smakują w towarzystwie mizerii lub zasmażanych buraczków.

Czytaj także: https://mamadu.pl/159765,pasta-al-bianco-ten-makaron-kochaja-dzieci-paste-zrobisz-w-10-minut