Pyszne drobiowe kotleciki, które pokochają nawet dzieci – przemycisz w nich mnóstwo warzyw [PRZEPIS]

- Jeśli twoje dziecko kręci nosem na warzywa, spróbuj mu je przemycić w postaci takich kotlecików drobiowych. Są lekkie, pełne warzyw i bardzo sycące.
- Same drobiowo-warzywne kotleciki mogą zastąpić całe danie, bo zawierają dużo warzyw oraz ryż, dzięki temu świetnie sprawdzą się też w podróży czy śniadaniówce do szkoły.
- Zamiast smażenia możesz wybrać wersję bardziej fit - upiecz kotleciki w piekarniku.
Te kotleciki to moja tajna broń na przemycenie dzieciom jak największej porcji warzyw w posiłku. Świetnie nadają się też w podróży, a nawet jako element śniadaniówki na cały dzień poza domem.
Jest w nich mięso drobiowe, wiele warzyw i ryż, więc są bardzo pożywne i sycące. W jednym pulpeciku mamy właściwie zawarte tyle, że spokojnie można nimi zastąpić cały obiad. No i zamiast smażyć na tłuszczu, można je też upiec, więc będą wyjątkowo niskokaloryczne i idealne, jeśli chcesz zgubić parę kilogramów.
Drobiowe kotleciki warzywne – przepis
Aby przygotować porcję na obiad dla około 4 lub 5-osobowej rodziny, będziesz potrzebować:
- 600 g mięsa mielonego (drobiowe lub łopatka)
- 1 dużej marchewki
- pół cebuli
- 1 pora
- 1 paczki ryżu
- 1 pęczka koperku
- 2 jajek
- soli i pieprzu do smaku
- bułki tartej do obtoczenia
- tłuszczu do smażenia
Ugotuj paczkę ryżu i ostudź ją. Posiekaj na drobną kostkę cebulę, pokrój w małe krążki pora i zetrzyj na drobnych oczkach marchewkę. Wszystkie warzywa i ryż umieść w dużej misce, posiekaj drobno pęczek koperku i też wrzuć do miski.
Dodaj do nich mięso mielone i wbij jajka. Całość dokładnie wymieszaj na masę – tak jak w przypadku klasycznych kotletów mielonych. Formuj z mięsa i warzy niewielkie kotleciki i obtocz je w tartej bułce. Smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoto z każdej strony.
Zamiast smażenia, kotleciki warzywne można też upiec w piekarniku – dzięki temu unikniesz smażenia i nadmiaru tłuszczu. By pulpeciki upiec, ułóż je na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz je przez ok. 30-40 minut w piecu nagrzanym do 180 stopni. Świetnie smakują w towarzystwie mizerii lub zasmażanych buraczków.
Czytaj także: https://mamadu.pl/159765,pasta-al-bianco-ten-makaron-kochaja-dzieci-paste-zrobisz-w-10-minut