Kotlet po lwowsku, przepis na kotlety mielone, najlepsze kotlety mielone, soczyste mielone, mielone z chrupiącą skórką, jak zrobić drobiowe mielone, żeby nie były suche.
Kotlety po lwowsku - nowe oblicze mielonego. Fot. Karolina Grabowska z Pexels
Reklama.

Przepis na kotlety mielone po lwowsku

Składniki kotletów mielonych po lwowsku
  • 500 g drobiowego mięsa mielonego
  • 70 g startego żółtego sera (najlepszy będzie aromatyczny, np. masdamer)
  • łyżka masła klarowanego
  • 2 żółtka
  • czerstwa kajzerka
  • pół szklanki mleka
  • mała cebula
  • bułka tarta
  • sól, pieprz gałka muszkatołowa
  • masło klarowane lub smalec do smażenia
  • Jak zrobić kotlety po lwowsku

    Kajzerkę namocz w mleku przez co najmniej 30 minut, a następnie lekko odciśnij, dodaj do mięsa. Sekretem kotletów po lwowsku jest dobrej jakości aromatyczny żółty ser, który należy zetrzeć na tarce. Ścieramy na niej także cebulkę, obydwa składniki dodajemy do mięsa.
    Do masy dodaj również żółtka, masło i przyprawy. Wyrób masę na kotlety. Kilka razy weź ją w ręce i mocno ciśnij do miski, aby pozbyć się nadmiaru powietrza.
    Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki tłuszczu, z mięsnej masy formuj podłużne kotlety, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rumiano ze wszystkich stron. Kotleciki po lwowsku najlepiej smakują z ziemniakami i sałatką jarzynową lub zasmażanymi buraczkami.
    Dzięki dodatkowi bułki moczonej w mleku są soczyste, a ser dodaje im przyjemny aromat i doskonale wiąże mięso drobiowe. Jednocześnie wpływa na skórkę kotletów, która staje się jeszcze bardziej chrupiąca.