Dobrej jakości
oliwa extra virgin może być używana do smażenia, jednak wyłącznie krótkiego i w niskiej temperaturze. Może nadawać potrawom charakterystyczny posmak. Świetnie sprawdzi się do krótkiego podsmażania warzyw, natarcia ich przed pieczeniem. Oczywiście także do sałatek.
Olej z pestek winogron
Także jest świetnym dodatkiem do sałatek lub poddanych już obróbce termicznej dań. Smażony zachowuje swój delikatny posmak, dlatego najlepiej skomponuje się z delikatnymi warzywami.
Smalec
Każdy smalec ma bardzo wysoką temperaturę dymienia, dlatego świetnie nadaje się do długiego smażenia w wysokiej temperaturze. Można na nim obsmażać mięso wieprzowe — polędwicę czy schab. Ale także różnego rodzaju pączki, świetnie sprawdzi się także
jako olej do frytek.
Olej kokosowy
Podobnie jak smalec, olej kokosowy ma wysoki punkt dymienia, co oznacza, że nie rozkłada się łatwo pod wpływem wysokiej temperatury.
Na oleju kokosowym możemy smażyć nawet dania, które wymagają długiej obróbki termicznej. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do ciast i ciasteczek.
Olej słonecznikowy
Olej słonecznikowy charakteryzuje się sporą zawartością kwasów tłuszczowych z grupy omega-6 i znikomą obecnością kwasów z rodziny omega-3.