Reklama.
Zasmażane buraki – składniki
Przepis na zasmażane buraki wcale nie jest skomplikowany.Może cię zainteresować także: Przez tydzień piłam szklankę soku z kiszonego buraka. Powiem wam, jak naprawdę działa
Chcąc je przyrządzić, będziecie potrzebować:
- pół kg buraków;
- 2 łyżki mąki;
- 2 łyżki masła;
- łyżkę 18% śmietany;
- sól, pieprz do smaku;
- odrobinę soku z cytryny.
- pół kg buraków;
- 2 łyżki mąki;
- 2 łyżki masła;
- łyżkę 18% śmietany;
- sól, pieprz do smaku;
- odrobinę soku z cytryny.
Przepis na zasmażane buraki
Chociaż zasmażane buraczki są znane głównie jako dodatek do obiadu, to świetnie sprawdzą się też podczas kolacji czy grilla. Ich przyrządzenie zajmuje zaledwie chwilę. No to do dzieła!1. Zaczynamy od dokładnego umycia buraków. Można je też wyszorować szczoteczką. Następnie wrzucamy warzywa do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy do momentu, aż będą miękkie.
2. Kiedy czujemy, że buraki są miękkie, wyjmujemy je z garnka i czekamy, aż ostygną. Następnie trzemy na tarce. W zależności od tego, czy chcemy, żeby buraczki były w mniejszych lub w większych kawałkach, trzemy na małych bądź większych oczkach.
2. Kiedy czujemy, że buraki są miękkie, wyjmujemy je z garnka i czekamy, aż ostygną. Następnie trzemy na tarce. W zależności od tego, czy chcemy, żeby buraczki były w mniejszych lub w większych kawałkach, trzemy na małych bądź większych oczkach.
3. Do garnka wrzucamy masło i mąkę, a później buraki. Dusimy przez kilka minut. Na koniec dorzucamy jeszcze pieprz i sól wedle uznania, a także odrobinę soku z cytryny i śmietanę. Całość mieszamy i gotowe.
Zasmażane buraki można podawać na zimno lub na ciepło. W takie gorące dni preferujemy tę pierwszą opcję. A wy?
Może cię zainteresować także: Co się stanie, jeżeli będziesz pić jedną szklankę soku z buraka każdego dnia? Będziecie zaskoczeni!