Dodaj do racuchów ten jeden składnik. Nie spodziewaliśmy się, że to połączenie tak dobrze smakuje
Brakuje ci pomysłów na smaczne i szybkie w przygotowaniu śniadanie? My uwielbiamy eksperymentować w kuchni i ostatnio odkryłyśmy rewelacyjny przepis na racuchy. Ich sekret tkwi w dodatku.. ryżu.
Racuchy z ryżem: przepis
Masz ochotę na śniadanie na słodko, ale znudziły ci się już naleśniki, placki twarogowe i ciastka owsiane? Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na racuchy z jabłkiem, cynamonem i ryżem! Możesz zmieniać przepis wedle uznania i zamiast jabłka dodać inny ulubiony owoc, a zamiast cynamonu – cukier waniliowy.Składniki:
- 3 jabłka
- 100 g ugotowanego białego ryżu
- 2 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania: Ryż gotujemy. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Przekładamy do miski i dodajemy cynamon i cukier. Odstawiamy na chwilę i czekamy aż ryż ostygnie. Nawet jeśli przygotowaliśmy go wcześniej, powinniśmy odczekać, aż starte jabłka puszczą sok. Kiedy tak się stanie, dodajemy do miski ryż i wszystko mieszamy. Następnie wlewamy do miski mleko.
W osobnym naczyniu rozbijamy jajka i mieszamy je widelcem. Dodajemy je do masy jabłkowo-ryżowej, cały czas mieszając. Następnie wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, łączymy składniki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i formujemy na niej racuchy z masy o grubości ok. 1 cm. Smażymy z obu stron przez kilka minut. Gotowe racuchy możemy posypać cukrem pudrem.
Może cię zainteresować: Puszyste choć bez drożdży. Najlepszy przepis na racuchy z jabłkami, wystarczy jeden składnik