Racuchy z jabłkami, racuchy bez drożdży, przepis na racuchy z jabłkami bez drożdży, pomysł na słodką kolację, słodki obiad
Masz ochotę na racuchy, ale nie masz drożdży? Nic straconego, mamy sprawdzony przepis! Fot. Pixabay
Reklama.

Przepis na puszyste racuchy z jabłkami bez drożdży

Składniki racuchów z jabłkami
  • 2 szklanka mąki
  • duże kwaśne jabłko
  • 2 jajka
  • szklanka kefiru lub jogurtu naturalnego
  • łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
  • łyżka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy lub słonecznikowy do smażenia
  • opcjonalnie cukier puder lub cukier z cynamonem
  • Jak zrobić puszyste racuchy z jabłkami bez drożdży

    Jabłko obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w ósemki, a następnie w niewielkie plasterki. Białka oddziel od żółtek, żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę, a z białek ubij sztywną pianę. Do miski z żółtkami stopniowo dodawaj mąkę, kefir, a także proszek do pieczenia sól i cukier wanilinowy. Cały czas mieszaj. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek i kawałki jabłek, delikatnie wymieszaj łyżką.
    Na patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzej 2-3 łyżki oleju i smaż na nim na rumiany kolor niewielkie placuszki. Dzięki pianie z białek i kefirowi racuszki bez drożdży są równie puszyste jak ich drożdżowi odpowiednicy. Najlepiej smakują na ciepło obsypane cukrem pudrem lub drobnym cukrem wymieszanym z cynamonem. Na każde dwie łyżki cukru, potrzebujesz około 3/4 łyżeczki cynamonu.