
ARTYKUŁ REKLAMOWY
Pierwsze skojarzenie: kiełbasa, karkówka czy inne mięsiwo. I pewnie, odrobina przyrumienionego na grillu białka nikomu nie zaszkodzi. Ale też szybko może się znudzić, prawda? Dlatego sekret udanego pikniku - majówkowego, bo dłuuuugi weekend już tuż tuż - czy w ogóle każdego, tkwi w różnorodności oraz świeżości.
Tę ostatnią można osiągnąć właściwie bardzo prosto: dowolny dodatek - niech to będzie nawet standardowa sałatka kapuściana typu kolesław - wystarczy doprawić szczodrą garścią świeżych ziół. Aromat koperku, który możemy w tym przypadku dorzucić, momentalnie przełamie ciężar majonezu i stworzy zupełnie nowy wymiar smaku.
Jeśli jednak chcecie, aby tegoroczne wypady nad rzekę, jezioro czy działkę znajomych były jeszcze smaczniejsze, sprawdźcie nasze propozycje, które przygotowaliśmy we współpracy z firmą Baziółka, czyli producentem świeżych ziół.
Jeśli jeszcze ich nie znacie, koniecznie poszukajcie Baziółek w waszym lokalnym markecie, albo kupcie na ich stronie. Stronie, która, nota bene, pełna jest aromatycznych przepisów na każdą okazję. Koniecznie sprawdźcie sekcję “Przepisy” przed kolejną imprezą plenerową. Znajdziecie tam bowiem prawdziwe kulinarne perełki, takie jak te poniżej.
Bowl z amarantusem i kolendrą
Ten bowl z amarantusem i kolendrą to kolorowa i pożywna kompozycja, która zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Znajdziesz tu pieczoną dynię, kiszoną kapustę, grzyby i fasolkę szparagową, a całość dopełnia aksamitny sos z masłem orzechowym. Aromatyczne zioła, w szczególności świeża kolendra, nadają daniu wyjątkowego, orientalnego charakteru. To idealna alternatywna propozycja na zdrowy posiłek podczas grillowego spotkania.
(porcja dla 2-3 osób)
Potrzebujesz:
Sos:
Przygotowanie:
Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Dynię pokrój na mniejsze kawałki. Wysmaruj ją niewielką ilością oleju i piecz, aż będzie miękka, w temperaturze 220 stopni. Fasolkę oczyść i ugotuj w osolonej wodzie, do momentu aż będzie lekko twarda. Grzyby podsmaż krótko na małej ilości oleju. W misce połącz posiekaną kolendrę z resztą składników podanych na sos. Wszystkie składniki przełóż do miski. Podawaj z amarantusem i sosem.
Sałata z melonem, edameme, kolendrą i szczypiorem
Lekka, a jednocześnie pełna smaku propozycja: sałatka z melonem, edamame, kolendrą i szczypiorem to połączenie, które zapewni wam kulinarną sławę wśród znajomych. Orzeźwiające połączenie idealne na cieplejsze dni. Słodycz melona i cytrusowa nuta pomarańczy świetnie komponują się z wyrazistym sosem na bazie miodu, octu ryżowego i sosu sojowego, a zioła – świeża kolendra i szczypior – dodają potrawie nie tylko aromatu, ale też wyrazistego, lekko pikantnego akcentu.
Potrzebujesz:
Przygotowanie:
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Edamame wrzuć do gotującej się wody i gotuj aż zmięknie. Odcedź na sitku i przelej zimną wodą. Sezam podpraż na suchej patelni aż się zarumieni. W misce połącz oliwę, ocet, sok z pomarańczy, sos sojowy i miód. Sos dopraw solą oraz pieprzem. Melona obierz i pokrój w mniejsze cząstki. W misce ułóż ryż, dodaj melona, cząstki pomarańczy, edamame i zioła. Posyp sezamem oraz skórką z pomarańczy.
Sałata na gorąco
Lubicie zaskakiwać swoich gości? Oto kolejna nietuzinkowa propozycja. Sałata na gorąco: lekka, a zarazem pełna wyrazistych smaków. Ciepły brokuł i chrupiące halloumi idealnie wręcz łączą się z jarmużem i czerwoną kapustą. Całość ożywia świeża mięta, która dodaje potrawie letniego aromatu i przełamuje intensywność tahini i tabasco.
Potrzebujesz:
Przygotowanie:
Aby przygotować sos, połącz tahini, jogurt, czosnek, posiekaną miętę, tabasco, musztardę, sok z cytryny i dopraw solą oraz pieprzem. Kapustę posiekaj. Liście jarmużu oderwij od twardej łodygi. Brokuła pokrój. Zagotuj wodę. Wrzuć do wrzątku i gotuj, aż zmięknie. Ser pokrój w cząstki. Na patelni rozgrzej olej. Smaż, ser aż się zarumieni. Jarmuż, kapustę, miętę wymieszaj w misce. Dodaj brokuła i ser. Polej sosem. Odwiedź baziolka.pl, aby odkryć dodatkowe propozycje i ciekawe treści.