idealne ciasto na nalesniki
Są sposoby, by ciasto na naleśniki wyszło puszyste i delikatne. fot. Pixabay
Reklama.
  • By naleśniki się nie rozrywały na patelni, musimy wybrać odpowiedni rodzaj mąki do ciasta.
  • Naleśniki będą delikatniejsze i bardziej puszyste, jeśli będziemy pamiętać, by dodać do ciasta wodę gazowaną.
  • Idealne ciasto na naleśniki powinno odstać przed smażeniem w temperaturze pokojowej pół godziny.
  • Puszyste naleśniki

    Sekret puszystych naleśników tkwi w jednym prostym dodatku. Na etapie mieszania składników w misce wystarczy dodać do ciasta szklankę wody gazowanej. Dzięki niej ciasto wyjdzie wyraźniej delikatniejsze i bardziej puszyste.

    Jaka mąka do naleśników?

    By zrobić idealne naleśniki warto też dobrać odpowiednią mąkę do ciasta. Choć opcji jest kilka, najczęściej sięgamy po mąkę pszenną, która dzięki zawartości glutenu gwarantuje elastyczność ciasta i standardowy smak. Najlepszym wyborem jest mąka pszenna typu 450, 500 i 550. Dzięki niej ciasto nie powinno się rozpadać i rozwarstwiać podczas smażenia.
    Jednak jeśli chcemy nadać ciastu nieco inny posmak lub ograniczamy gluten, mąkę pszenną możemy zastąpić także mąką gryczaną, kukurydzianą, ryżową i jaglaną. Wszystkie te typy mąki sprawdzą się w naleśnikach na słono i słodko, zwłaszcza z oryginalnymi smakami takimi jak dżem z dyni.

    Przepis na idealne naleśniki

    Składniki:
  • 1 szklanka wybranej mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • odrobina soli

  • Jajka wbijamy do miski, mąkę przesiewamy przez sitko. Po kolei łączymy ze sobą składniki, ciągle je mieszając. Przed smażeniem odstawmy ciasto na pół godziny.