By naleśniki się nie rozrywały na patelni, musimy wybrać odpowiedni rodzaj mąki do ciasta.
Naleśniki będą delikatniejsze i bardziej puszyste, jeśli będziemy pamiętać, by dodać do ciasta wodę gazowaną.
Idealne ciasto na naleśniki powinno odstać przed smażeniem w temperaturze pokojowej pół godziny.
Puszyste naleśniki
Sekret puszystych naleśników tkwi w jednym prostym dodatku. Na etapie mieszania składników w misce wystarczy dodać do ciasta
szklankę wody gazowanej. Dzięki niej ciasto wyjdzie wyraźniej delikatniejsze i bardziej puszyste.
Jaka mąka do naleśników?
By zrobić idealne naleśniki warto też dobrać
odpowiednią mąkę do ciasta. Choć opcji jest kilka, najczęściej sięgamy po mąkę pszenną, która dzięki zawartości glutenu gwarantuje elastyczność ciasta i standardowy smak. Najlepszym wyborem jest mąka pszenna typu 450, 500 i 550. Dzięki niej ciasto nie powinno się rozpadać i rozwarstwiać podczas smażenia.