Cukier waniliowy i wanilinowy to nie to samo – pierwszy jest naturalny, a drugi pozyskiwany syntetycznie.
Używanie naturalnych ekstraktów z wanilii nie tylko poprawi smak i jakość naszych wypieków, ale może mieć też pozytywny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie.
Cukier waniliowy bez chemicznych dodatków możemy przygotować same w zaledwie dwie minuty.
Jedna litera, wielka różnica
Ale o co właściwie to zamieszanie? Cukier
waniliowy czy
wanilinowy, co jest w końcu popularnym składnikiem
wypieków i deserów? Krótko mówiąc – różnica polega na tym, że cukier wanilinowy jest otrzymywany syntetycznie, a waniliowy powinien mieć w składzie tylko cukier rafinowany i prawdziwą wanili lub ekstrakt z wanilii. I niezależnie od tego, co znajdziemy w przepisie, to od nas zależy, na który z tych dwóch produktów się zdecydujemy.
Wanilia nie jedno ma imię
Pewnie zastanawiacie się, po co w ogóle kombinować i robić zamiennik czegoś tak popularnego jak wanilia. Otóż wbrew pozorom nie jest ona tak łatwo dostępna, jak nam się wydaje. A na pewno nie jest tania – obok
szafranu to jedna z najdroższych przypraw na świecie, a jej cena osiąga nieraz ponad tysiąc złotych za kilogram.