
Reklama.
Jedna litera, wielka różnica
Ale o co właściwie to zamieszanie? Cukier waniliowy czy wanilinowy, co jest w końcu popularnym składnikiem wypieków i deserów? Krótko mówiąc – różnica polega na tym, że cukier wanilinowy jest otrzymywany syntetycznie, a waniliowy powinien mieć w składzie tylko cukier rafinowany i prawdziwą wanili lub ekstrakt z wanilii. I niezależnie od tego, co znajdziemy w przepisie, to od nas zależy, na który z tych dwóch produktów się zdecydujemy.Wanilia nie jedno ma imię
Pewnie zastanawiacie się, po co w ogóle kombinować i robić zamiennik czegoś tak popularnego jak wanilia. Otóż wbrew pozorom nie jest ona tak łatwo dostępna, jak nam się wydaje. A na pewno nie jest tania – obok szafranu to jedna z najdroższych przypraw na świecie, a jej cena osiąga nieraz ponad tysiąc złotych za kilogram.Na szczęście, by zrobić ciasto, nie potrzebujemy jej aż tyle i jeśli dobrze poszukamy, w sklepach znajdziemy naturalne ekstrakty z wanilii, pojedynczo pakowane laski wanilii i cukier waniliowy, w którego składzie powinno być przynajmniej 27% wanilii.
Dodatki do ciast na bazie prawdziwej wanilii mają zdecydowanie subtelniejszy smak niż te powstałe ze sztucznej waniliny. A poza tym naturalna wanilia ma właściwości prozdrowotne – mówi się, że niweluje stres, poprawia samopoczucie i wzmacnia serce.
Czytaj etykiety
Z kolei cukier wanilinowy to tańszy zamiennik cukru waniliowego. Związek odpowiedzialny za słodkawy smak i zapach w cukrze wanilinowym to z reguły syntetycznie otrzymywana wanilina lub etylowanilina. Wokół tego produktu narosło wiele kontrowersji, a jedną z nich jest doniesienie o możliwych reakcjach alergicznych.Domowy cukier waniliowy – przepis
Ale naturalny cukier waniliowy to przede wszystkim delikatniejszy smak naszych wypieków. Bez problemu możemy przygotować go same w domu z dwóch składników – szklanki cukru i laski wanilii. Najpierw nacinamy nożem laskę wanilii i wyjmujemy z niej ziarenka, których przy okazji możemy użyć do przygotowania deserów. Do słoika wypełnionego cukrem wkładamy ziarenka, oczyszczoną i pokrojoną na kawałki laskę wanilii, mieszamy i odstawiamy na tydzień. Jeśli chcemy, by nasz cukier był bardziej aromatyczny, możemy użyć dwóch lasek wanilii. I gotowe!Może cię zainteresować: Postaw na oknie słoik z wanilią i zobacz, co się stanie. Tego triku na muchy nie znasz