Placki twarogowe
Placki twarogowe może podać m.in. z bananem lub gruszką. fot. arch. własne
REKLAMA

Placki twarogowe: przepis

Nie masz pomysłu na śniadanie? Masz dość jajecznicy, a twoje dzieci coraz częściej z niezadowoleniem dłubią widelcem w talerzu? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na twarogowe placki!
Robi się je szybko, łatwo i potrzebujesz do ich przygotowania dosłownie kilku składników. Co ważne, do zrobienia placków twarogowych nie używamy sody ani drożdży.
Składniki:
  • 250g twarogu
  • 2 jajka
  • 80 dag mąki pszennej
  • 1 duże jabłko (może być szara reneta, ale sprawdzi się każdy rodzaj jabłka)
  • 2 łyżki drobnego cukru (najlepiej brązowego)
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Sposób przygotowania:Najpierw ubijamy jajka z cukrem. Dodajemy do nich rozgnieciony widelcem twaróg , jajka, mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Gdy wymieszamy te składniki, łączymy je ze startym jabłkiem – najlepiej zetrzeć je na dużych oczkach. Placki smażymy na oleju po ok. 2-3 min z każdej strony. Wyjmujemy je na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
    Na koniec posypujemy placki odrobiną cukru pudru, możemy polać go syropem klonowym lub płynnym miodem i udekorować ulubionymi świeżymi owocami.