Zrób naleśniki z tym składnikiem, już nigdy go nie pominiesz – są wyjątkowo mięciutkie i puszyste

Martyna Pstrąg-Jaworska
Przepis na naleśniki? Przecież to takie proste i banalne. No pewnie, nie jest to nic skomplikowanego. Ale jeśli nie próbowałaś robić ciasta naleśnikowego z dodatkiem śmietanki kremówki, to oznacza, że nie jadłaś naprawdę puszystych, delikatnych i mięciutkich naleśników. Kiedy spróbujesz tych, które mają w składzie śmietankę, nie usmażysz ich więcej inaczej.
Aby naleśniki wychodziły naprawdę mięciutkie i puszyste spróbuj do ciasta dodać śmietanki 30-procentowej. Unsplash
Przepis na naleśniki to nic skomplikowanego, choć każdy robi je nieco inaczej. Kluczowe są proporcje: czasem ktoś daje więcej jajek, a ktoś uważa, że mleko należy mieszać z wodą gazowaną.


Mnie koleżanka zdradziła jeden świetny trik, dzięki któremu naleśniki wychodzą wyjątkowo delikatne, puszyste i mięciutkie. Nigdy też nie twardnieją, nawet jeśli poleżą na wierzchu do następnego dnia.

Sekretem ich wyjątkowej puszystości, jest jeden składnik, który warto dodać do ciasta naleśnikowego, mianowicie śmietanka 30-procentowa.

Puszyste naleśniki ze śmietanką – przepis

Aby przygotować mięciutkie i delikatne naleśniki z 30-procentową śmietanką, będziesz potrzebowała: Do dużej miski przesiej mąkę, wsyp cukier i sól i dokładnie wymieszaj suche składniki. Następnie dodaj jajka i połowę porcji mleka i ciągle mieszaj trzepaczką lub mikserem.

Gdy wszystkie składniki utworzą masę, dodaj resztę mleka (lub mleka i wody gazowanej), a na samym końcu śmietankę. Gdy wszystkie składniki utworzą gładką masę, odstaw ją na około 20-30 minut, by ciasto odpoczęło.

Po tym czasie rozgrzej patelnię i na niej tłuszcz do smażenia, a gdy ten się dobrze rozpuści, nadmiar tłuszczu (masła lub oleju) wlej do miseczki, tak by na patelni została tylko cienka warstwa.

Nalewaj na patelnię ciasto naleśnikowe i rozlewaj je po powierzchni patelni, by utworzyć cienkiego naleśnika. Smaż do zarumienienia z każdej strony przez około minutę (gdy patelnia nagrzeje się, wystarczy ok. 40 sekund na każdej ze stron, wtedy też możesz zmniejszyć ogień pod patelnią.

Podawaj naleśniki z ulubionym słodkim nadzieniem. My polecamy konfiturę z płatków róży lub domowe powidła śliwkowe.