Zrób naleśniki z tym składnikiem, już nigdy go nie pominiesz – są wyjątkowo mięciutkie i puszyste
Przepis na naleśniki? Przecież to takie proste i banalne. No pewnie, nie jest to nic skomplikowanego. Ale jeśli nie próbowałaś robić ciasta naleśnikowego z dodatkiem śmietanki kremówki, to oznacza, że nie jadłaś naprawdę puszystych, delikatnych i mięciutkich naleśników. Kiedy spróbujesz tych, które mają w składzie śmietankę, nie usmażysz ich więcej inaczej.
- Przepis na naleśniki to jeden z tych prostych, gdzie wszystkie składniki mieszasz w jednej misce, poradzi sobie z tym nawet kilkulatek.
- Oprócz tradycyjnych składników, spróbuj do ciasta naleśnikowego dolać trochę śmietanki kremówki, będą jeszcze bardziej puszyste i mięciutkie.
- Niewielka modyfikacja, czyli dodanie śmietanki, sprawi, że już nigdy nie przygotujesz ich inaczej.
Mnie koleżanka zdradziła jeden świetny trik, dzięki któremu naleśniki wychodzą wyjątkowo delikatne, puszyste i mięciutkie. Nigdy też nie twardnieją, nawet jeśli poleżą na wierzchu do następnego dnia.
Sekretem ich wyjątkowej puszystości, jest jeden składnik, który warto dodać do ciasta naleśnikowego, mianowicie śmietanka 30-procentowa.
Puszyste naleśniki ze śmietanką – przepis
Aby przygotować mięciutkie i delikatne naleśniki z 30-procentową śmietanką, będziesz potrzebowała:- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- 3 jajka
- 2 szklanki mleka (lub 1 szklanka mleka i 1 szklanka wody gazowanej
- 0,5 szklanki śmietanki kremówki 30 proc. lub 36 proc.
- 3-4 krople esencji waniliowej
- 3-4 łyżki roztopionego masła lub oleju do smażenia
Gdy wszystkie składniki utworzą masę, dodaj resztę mleka (lub mleka i wody gazowanej), a na samym końcu śmietankę. Gdy wszystkie składniki utworzą gładką masę, odstaw ją na około 20-30 minut, by ciasto odpoczęło.
Po tym czasie rozgrzej patelnię i na niej tłuszcz do smażenia, a gdy ten się dobrze rozpuści, nadmiar tłuszczu (masła lub oleju) wlej do miseczki, tak by na patelni została tylko cienka warstwa.
Nalewaj na patelnię ciasto naleśnikowe i rozlewaj je po powierzchni patelni, by utworzyć cienkiego naleśnika. Smaż do zarumienienia z każdej strony przez około minutę (gdy patelnia nagrzeje się, wystarczy ok. 40 sekund na każdej ze stron, wtedy też możesz zmniejszyć ogień pod patelnią.
Podawaj naleśniki z ulubionym słodkim nadzieniem. My polecamy konfiturę z płatków róży lub domowe powidła śliwkowe.