Takie racuszki są
szybkie w przygotowaniu, zawierają składniki, które prawie zawsze są w domu. Dzieciaki, ale i dorośli kochają je jeszcze ciepłe albo na zimno z cukrem pudrem.
Racuchy z jabłkami drożdżowe – przepis
Jak nie mam pomysłu na drugie śniadanie czy
podwieczorek dla dzieci, szybko wrzucam składniki do miski, kroję owoce (najlepiej jabłka, ale mogą być też banany, truskawki, gruszki) i smażę na złoto. Żeby przygotować racuchy z jabłkami, potrzebujesz:
10 g świeżych drożdży
1 łyżkę cukru
1 szklankę mleka
1,5 szklanki mąki
1 jajko
1,5 jabłka lub: 1 jabłko i 1 banan
Olej do smażenia (rzepakowy albo w zdrowszej wersji - kokosowy)
Jak zrobić racuchy z jabłkami – przepis
Do rondelka pokrusz drożdże, wsyp cukier i wlej mleko – całość podgrzej cały czas mieszając. Gdy mleko będzie ciepłe, ale nie gorące, zestaw garnuszek z kuchni i mieszaj całość aż do rozpuszczenia
drożdży. Odstaw mieszankę na 15 minut do wyrośnięcia drożdży, a w tym czasie do większej miski przesiej mąkę i wbij jajko. Po wyrośnięciu zaczynu drożdżowego, wlej go do mąki i całość wymieszaj, najlepiej trzepaczką.