racuchy z jabłkami, przepis na racuchy
Racuchy z jabłkami to prosty sposób na pyszne drugie śniadanie czy podwieczorek. Przygotuj je z naszego przepisu - jest banalnie prosty. Pixabay
Reklama.
Takie racuszki są szybkie w przygotowaniu, zawierają składniki, które prawie zawsze są w domu. Dzieciaki, ale i dorośli kochają je jeszcze ciepłe albo na zimno z cukrem pudrem.

Racuchy z jabłkami drożdżowe – przepis

Jak nie mam pomysłu na drugie śniadanie czy podwieczorek dla dzieci, szybko wrzucam składniki do miski, kroję owoce (najlepiej jabłka, ale mogą być też banany, truskawki, gruszki) i smażę na złoto. Żeby przygotować racuchy z jabłkami, potrzebujesz:
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżkę cukru
  • 1 szklankę mleka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1,5 jabłka lub: 1 jabłko i 1 banan
  • Olej do smażenia (rzepakowy albo w zdrowszej wersji - kokosowy)
  • Jak zrobić racuchy z jabłkami – przepis

    Do rondelka pokrusz drożdże, wsyp cukier i wlej mleko – całość podgrzej cały czas mieszając. Gdy mleko będzie ciepłe, ale nie gorące, zestaw garnuszek z kuchni i mieszaj całość aż do rozpuszczenia drożdży. Odstaw mieszankę na 15 minut do wyrośnięcia drożdży, a w tym czasie do większej miski przesiej mąkę i wbij jajko. Po wyrośnięciu zaczynu drożdżowego, wlej go do mąki i całość wymieszaj, najlepiej trzepaczką.
    Dobrze wymieszaną masę, gdy składniki będą na pewno ze sobą połączone, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na kolejne 15 minut. W tym czasie możesz obrać i pokroić w kostkę owoce (jeśli dodajesz banana, wystarczy pokrojenie w plastry). Jabłka czy gruszki najlepiej pokroić w drobną kostkę, ale jabłko można również zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
    Po ponownym wyrośnięciu ciasta, dodaj do masy pokrojone owoce i wymieszaj całość. Na patelni rozgrzej tłuszcz i nabieraj ciasto na racuchy z jabłkami łyżką. Ja robię to zwykłą łyżką stołową, taką jak do zupy. Jeśli zależy ci na większym rozmiarze placuszków – nabieraj więcej ciasta lub wybierz większą łyżkę do nakładania ciasta na patelnię. Smaż z każdej strony na złoty kolor, a po zdjęciu z patelni, ułóż je na półmisku czy talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
    Dzięki temu odsączysz racuchy z jabłkiem z nadmiaru tłuszczu. Gdy nieco przestygną, przełóż na czysty talerz i posyp cukrem pudrem. Racuchy z jabłkami jak u babci gotowe. Smacznego!