Ten syrop zrobisz tanio i szybko. To złoty środek na przeziębienie, ceniły go już nasze babcie
Męczy cię uporczywy kaszel, ale nie chcesz już przyjmować aptecznych preparatów? Zrób syrop z cebuli! Dzięki zawartości witamin i minerałów działa bakteriobójczo, a przede wszystkim oczyszcza drogi oddechowe. To naturalny sposób na walkę z kaszlem i przeziębieniem, który stosowały nasze babcie.
- Syrop z cebuli jest bogaty w witaminy i minerały. Dzięki temu ma wiele właściwości prozdrowotnych.
- Domowy syrop z cebuli przygotujesz w kilka minut. Jego bazą są dwa składniki: cebula i miód.
- Syrop z cebuli ma działanie wykrztuśne i moczopędne, dlatego nie powinno się go spożywać na noc.
Syrop z cebuli: właściwości
Syrop z cebuli jest uważany za złoty środek na przeziębienie. To wszystko dzięki zawartości witaminy C, minerałów wspomagających odporność organizmu, takich jak magnez czy cynk, oraz związków lotnych, które działają oczyszczająco na drogi oddechowe. Ma też silne właściwości bakteriobójcze.Syrop z cebuli: przepis
Syrop z cebuli przygotujemy szybko i łatwo – jego bazą są dwa składniki, cebula i miód. Przepis na syrop z cebuli można jednak modyfikować według własnych upodobań, a jednocześnie wzmocnić jego działanie bakteriobójcze – dodając m.in. imbir i sok z cytryny.Składniki:
- 2 średnie cebule
- 4 łyżki dowolnego miodu
- opcjonalnie imbir, sok z połowy cytryny lub ząbek czosnku
Jak zrobić syrop z cebuli?
Surowe cebule obierz i drobno posiekaj. Przełóż je do słoiczka i zalej miodem. Jeśli chcesz wzmocnić efekt bakteriobójczy cebuli, możesz dodać posiekany czosnek lub starty imbir. Zakręć słoik i odstaw go na 2-3 dni w zaciemnione miejsce. Po tym czasie przelej syrop do innego słoiczka, oddzielając kawałki warzywa i ewentualne dodatki. Gotowy syrop z cebuli trzymaj w lodówce nie dłużej niż tydzień.Syrop z cebuli dla dzieci
Wiele mam podaje syrop z cebuli dla dzieci i traktuje go jako naturalny zamiennik aptecznych syropów, w których często jest dużo dodatków. Ze względu na intensywny smak i zapach syropu z cebuli, przygotowując syrop z cebuli dla dzieci warto wybrać łagodniejszą odmianę warzywa. Idealnie sprawdzi się cebula cukrowa, która ma delikatniejszy posmak i jest bardziej krucha.Syrop z cebuli zaleca się stosowanie dzieciom powyżej drugiego roku życia w dawkach nie przekraczających jednej małej łyżeczki syropu przyjmowanej maksymalnie dwa razy dziennie. Warto to jednak wcześniej skonsultować z pediatrą.
Syrop z cebuli – dawkowanie
Syropu z cebuli nie powinniśmy pić na noc, ponieważ ma silne właściwości wykrztuśne i moczopędne. Ostatnią porcję mikstury można przyjąć na 2-3 godziny przed snem. Dorośli mogą pić jedną łyżkę stołową syropu 2-3 razy dziennie. Wcześniej można sprawdzić, czy nie występują skutki uboczne takie jak ból brzucha czy wysypka, stosując mniejszą ilość syropu.Syrop z cebuli – przeciwwskazania
Mimo że syrop z cebuli jest naturalną miksturą, powinny go unikać osoby z niskim ciśnieniem i osoby cierpiące na choroby nerek, jelit i wątroby. Syrop z cebuli może być przyczyną podrażnienia żołądka, więc nie zaleca się go także osobom z problemami z przewodem pokarmowym.Może cię zainteresować: Przyłóż plaster cebuli i zobacz, co się stanie. Żałuję, że nie wiedziałam o tym wcześniej