Ten syrop zrobisz tanio i szybko. To złoty środek na przeziębienie, ceniły go już nasze babcie

Dominika Lange
Męczy cię uporczywy kaszel, ale nie chcesz już przyjmować aptecznych preparatów? Zrób syrop z cebuli! Dzięki zawartości witamin i minerałów działa bakteriobójczo, a przede wszystkim oczyszcza drogi oddechowe. To naturalny sposób na walkę z kaszlem i przeziębieniem, który stosowały nasze babcie.
Syrop z cebuli zawiera szereg witamin, m.in. witaminę C i A. fot. Pexels

Syrop z cebuli: właściwości

Syrop z cebuli jest uważany za złoty środek na przeziębienie. To wszystko dzięki zawartości witaminy C, minerałów wspomagających odporność organizmu, takich jak magnez czy cynk, oraz związków lotnych, które działają oczyszczająco na drogi oddechowe. Ma też silne właściwości bakteriobójcze.

Syrop z cebuli: przepis

Syrop z cebuli przygotujemy szybko i łatwo – jego bazą są dwa składniki, cebula i miód. Przepis na syrop z cebuli można jednak modyfikować według własnych upodobań, a jednocześnie wzmocnić jego działanie bakteriobójcze – dodając m.in. imbir i sok z cytryny.


Składniki:

Jak zrobić syrop z cebuli?

Surowe cebule obierz i drobno posiekaj. Przełóż je do słoiczka i zalej miodem. Jeśli chcesz wzmocnić efekt bakteriobójczy cebuli, możesz dodać posiekany czosnek lub starty imbir. Zakręć słoik i odstaw go na 2-3 dni w zaciemnione miejsce. Po tym czasie przelej syrop do innego słoiczka, oddzielając kawałki warzywa i ewentualne dodatki. Gotowy syrop z cebuli trzymaj w lodówce nie dłużej niż tydzień.

Syrop z cebuli dla dzieci

Wiele mam podaje syrop z cebuli dla dzieci i traktuje go jako naturalny zamiennik aptecznych syropów, w których często jest dużo dodatków. Ze względu na intensywny smak i zapach syropu z cebuli, przygotowując syrop z cebuli dla dzieci warto wybrać łagodniejszą odmianę warzywa. Idealnie sprawdzi się cebula cukrowa, która ma delikatniejszy posmak i jest bardziej krucha.

Syrop z cebuli zaleca się stosowanie dzieciom powyżej drugiego roku życia w dawkach nie przekraczających jednej małej łyżeczki syropu przyjmowanej maksymalnie dwa razy dziennie. Warto to jednak wcześniej skonsultować z pediatrą.

Syrop z cebuli – dawkowanie

Syropu z cebuli nie powinniśmy pić na noc, ponieważ ma silne właściwości wykrztuśne i moczopędne. Ostatnią porcję mikstury można przyjąć na 2-3 godziny przed snem. Dorośli mogą pić jedną łyżkę stołową syropu 2-3 razy dziennie. Wcześniej można sprawdzić, czy nie występują skutki uboczne takie jak ból brzucha czy wysypka, stosując mniejszą ilość syropu.

Syrop z cebuli – przeciwwskazania

Mimo że syrop z cebuli jest naturalną miksturą, powinny go unikać osoby z niskim ciśnieniem i osoby cierpiące na choroby nerek, jelit i wątroby. Syrop z cebuli może być przyczyną podrażnienia żołądka, więc nie zaleca się go także osobom z problemami z przewodem pokarmowym.