
Reklama.
Dlaczego płaczesz
Kiedy kroisz cebulę, zaczynasz płakać wcale nie dlatego, że drażni cię jej zapach. Za łzy odpowiedzialne są związki, które uwalniają się z warzywa na skutek rozrywania komórek cebuli. Dochodzi wtedy do uwalniania substancji, które reagując ze sobą, wytwarzają gaz zawierający siarkę.Kiedy gaz styka się z wodą na powierzchni śluzówek, powstaje kwas siarkowy. Organizm reaguje wytworzeniem większej ilości wydzieliny z oczu i nosa, aby wypłukać potencjalnie szkodliwy związek. To reakcja obronna. Jednak jest sposób, aby nie płakać przy krojeniu cebuli.
Ręcznik rusza z pomocą
Weź kawałek ręcznika kuchennego i zamocz go pod kranem. Lekko odciśnij i połóż na desce, tuż obok cebuli. I gotowe! Nie będziesz płakać. Woda z ręcznika zneutralizuje szkodliwe związki i nie dojdzie do podrażnienia śluzówek.
Ręcznik rusza z pomocą
Weź kawałek ręcznika kuchennego i zamocz go pod kranem. Lekko odciśnij i połóż na desce, tuż obok cebuli. I gotowe! Nie będziesz płakać. Woda z ręcznika zneutralizuje szkodliwe związki i nie dojdzie do podrażnienia śluzówek.Łzawienie znacznie zmniejszy też zanurzenie obranej cebuli na kilka minut w lodowatej wodzie. W czasie kąpieli woda zacznie neutralizować drażniące związki. Pamiętaj, że im ostrzejszy nóż, tym mniej drażniący będzie zapach cebuli. Banały, które zwiększają komfort pracy w kuchni.
Krojenie
Najłatwiej jest obrać cebulę, odcinając mały fragment od strony korzonków, a następnie zdjęć wierzchnią warstwę. Nie odcinaj góry, dzięki temu będziesz miała za co chwycić w czasie krojenia w piórka czy kostkę i warstwy nie będą się rozjeżdżać.
Krojenie
Najłatwiej jest obrać cebulę, odcinając mały fragment od strony korzonków, a następnie zdjęć wierzchnią warstwę. Nie odcinaj góry, dzięki temu będziesz miała za co chwycić w czasie krojenia w piórka czy kostkę i warstwy nie będą się rozjeżdżać.Może cię zainteresować także: Nie potrzebujesz siły Pudziana! Jeden trik, dzięki któremu odkręcisz każdy słoik