Twoje dziecko kocha kopytka? Zrób mu te delikatne kluseczki dyniowe z masłem i tymiankiem

Martyna Pstrąg-Jaworska
Znacie dziecko, które nie zje ze smakiem kopytek polanych masełkiem albo leniwych z bułką tartą? Oto jesienna odsłona delikatnych klusek idealnych na obiad dla dziecka - dyniowe kopytka. Skorzystaj z tego, że sezon na dynię właśnie się rozpoczyna i przygotuj ją dziecku na obiad.
Delikatne kluseczki z pieczonej dyni są idealne dla dzieci - znacie dziecko, które nie lubi kopytek? Unsplash
Nie ma chyba dziecka (a także dorosłego), które nie lubi kopytek czy klusek leniwych – delikatne, mięciutkie, rozpływające się w buzi w towarzystwie rozpuszczonego masła czy okrasy. Oto propozycja iście jesienna – kopytka z dyni. Można przygotować wersję z samej dyni, ale my proponujemy wymieszać ją pół na pół z ziemniakami. To ułatwi pracę w kuchni, bo ciasto nie będzie lejące i kleiste i dużo łatwiej będzie z nim pracować, bo ziemniaki nieco "wysuszą" ciasto i zrównoważą lepkość dyni.

Dyniowe kopytka – przepis na kluseczki z dyni

Do przygotowania delikatnych dyniowych kopytek, będziesz potrzebować:

Przygotowanie dyniowych kopytek – przepis

Ugotuj na miękko ziemniaki i je wystudź. Dynię umyj, pokrój na półksiężyce i upiecz w piekarniku w 200 stopniach przez około 40-50 minut, a następnie po wystudzeniu zmiksuj na gładko blenderem na puree. Umieść dyniową papkę na patelni i smaż przez ok. 20 minut, ciągle mieszając, by odparować z niej całą wodę.


Ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę, na stolnicy czy w dużej misce dodaj do nich dyniowe puree, mąkę, jajka, ser i przyprawy, a następnie zagnieć ciasto tak, jak na tradycyjne kopytka. Możesz wycinać kopytka tak jak zwykłe ziemniaczane: uformuj wałek i poprzecinaj go pod kątem, by uzyskać kluseczki; druga opcja to rozwałkowanie ciasta na gruby placek i wycinanie kieliszkiem lub wąską szklanką okrągłych klusek.

W garnku zagotuj wodę z łyżką soli i 2 łyżkami oleju – wrzucaj do gotującej się wody dyniowe kopytka i poczekaj, aż wypłyną na wierzch. Po tym czasie gotuj je jeszcze około pół minuty i wyłów łyżką cedzakową z wody. Dyniowe kopytka są gotowe do podania.

Kopytka można podawać do jedzenia prosto z wody albo podsmażyć je dodatkowo na chrupiąco na patelni. Takie z wody możesz polać rozpuszczonym masłem w towarzystwie świeżych ziół: szałwii i tymianku, ale równie dobrze można je podać z sosem grzybowym czy gulaszem, tak, jak w przypadku tradycyjnych kopytek.

Masło szałwiowe/ tymiankowe: 2-3 łyżki masła rozpuścić na patelni, dodać porwane na mniejsze kawałki listki szałwii lub oberwane z gałązki listki tymianku, a następnie doprawić solą i pieprzem. Smażyć całość kilka minut aż do zarumienienia się listków szałwii/tymianku. Na koniec polać powstałym sosem dyniowe kluseczki.