Twoje dziecko kocha kopytka? Zrób mu te delikatne kluseczki dyniowe z masłem i tymiankiem
Znacie dziecko, które nie zje ze smakiem kopytek polanych masełkiem albo leniwych z bułką tartą? Oto jesienna odsłona delikatnych klusek idealnych na obiad dla dziecka - dyniowe kopytka. Skorzystaj z tego, że sezon na dynię właśnie się rozpoczyna i przygotuj ją dziecku na obiad.
Dyniowe kopytka – przepis na kluseczki z dyni
Do przygotowania delikatnych dyniowych kopytek, będziesz potrzebować:- 0,5 kg dyni, najlepiej Hokkaido
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 szklankę mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki dobrej jakości żółtego sera: może być cheddar, parmezan
- szczypta papryki słodkiej i gałki muszkatołowej
- 2 jajka
Przygotowanie dyniowych kopytek – przepis
Ugotuj na miękko ziemniaki i je wystudź. Dynię umyj, pokrój na półksiężyce i upiecz w piekarniku w 200 stopniach przez około 40-50 minut, a następnie po wystudzeniu zmiksuj na gładko blenderem na puree. Umieść dyniową papkę na patelni i smaż przez ok. 20 minut, ciągle mieszając, by odparować z niej całą wodę.Ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę, na stolnicy czy w dużej misce dodaj do nich dyniowe puree, mąkę, jajka, ser i przyprawy, a następnie zagnieć ciasto tak, jak na tradycyjne kopytka. Możesz wycinać kopytka tak jak zwykłe ziemniaczane: uformuj wałek i poprzecinaj go pod kątem, by uzyskać kluseczki; druga opcja to rozwałkowanie ciasta na gruby placek i wycinanie kieliszkiem lub wąską szklanką okrągłych klusek.
W garnku zagotuj wodę z łyżką soli i 2 łyżkami oleju – wrzucaj do gotującej się wody dyniowe kopytka i poczekaj, aż wypłyną na wierzch. Po tym czasie gotuj je jeszcze około pół minuty i wyłów łyżką cedzakową z wody. Dyniowe kopytka są gotowe do podania.
Kopytka można podawać do jedzenia prosto z wody albo podsmażyć je dodatkowo na chrupiąco na patelni. Takie z wody możesz polać rozpuszczonym masłem w towarzystwie świeżych ziół: szałwii i tymianku, ale równie dobrze można je podać z sosem grzybowym czy gulaszem, tak, jak w przypadku tradycyjnych kopytek.
Masło szałwiowe/ tymiankowe: 2-3 łyżki masła rozpuścić na patelni, dodać porwane na mniejsze kawałki listki szałwii lub oberwane z gałązki listki tymianku, a następnie doprawić solą i pieprzem. Smażyć całość kilka minut aż do zarumienienia się listków szałwii/tymianku. Na koniec polać powstałym sosem dyniowe kluseczki.
Może cię zainteresować także: Królowa jesieni jest tylko jedna! 7 powodów, dla których warto jeść dynię, zanim nadejdzie zima