
Ziemniak ziemniakowi nierówny i nie chodzi o kształt, ale o walory smakowe i konsystencję miąższu. Są odmiany, które idealnie nadają się do przyrządzenia z nich kopytek czy knedli, inne świetnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek lub na frytki. Jakie ziemniaki wybrać, by najbardziej skorzystać z ich smaku? Podpowiadamy.
Zwykle kojarzymy kilka, a tymczasem istnieje… kilkadziesiąt odmian ziemniaków. Oczywiście nie każda z nich różni się diametralnie od kolejnej, dlatego podstawowy podział ziemniaków obejmuje tzw. trzy typy kulinarne: typ A, B i C. Są też odmiany łączące dwa typy, np. AB, BC, dzięki temu ziemniaki z tych typów są bardziej uniwersalne w użyciu.
Typy ziemniaków
Typ A – sałatkowy. Charakteryzuje się tym, że miąższ ziemniaków po ugotowaniu pozostaje zwięzły, zwarty, jednym słowem nie rozgotuje się, dlatego daje się je łatwo pokroić (np. w kostkę).Może cię zainteresować także: Wrzucasz ziemniaki do wrzątku czy do zimnej wody? Od tego zależy czy zachowają wartości odżywcze
Źródło: polskiziemniak.pl













