Jakie ziemniaki wybrać, by frytki, placki i kluski wyszły idealne? Na to zwróć uwagę
Iza Orlicz
07 stycznia 2021, 13:49·2 minuty czytania
Publikacja artykułu: 07 stycznia 2021, 13:49
Ziemniak ziemniakowi nierówny i nie chodzi o kształt, ale o walory smakowe i konsystencję miąższu. Są odmiany, które idealnie nadają się do przyrządzenia z nich kopytek czy knedli, inne świetnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek lub na frytki. Jakie ziemniaki wybrać, by najbardziej skorzystać z ich smaku? Podpowiadamy.
Reklama.
Istnieją 3 podstawowe typy ziemniaków.
Konkretne odmiany ziemniaków nadają się do przygotowania określonych potraw.
Sprawdź, której odmiany ziemniaków użyć, by przygotować kopytka lub frytki?
Zwykle kojarzymy kilka, a tymczasem istnieje… kilkadziesiąt odmian ziemniaków. Oczywiście nie każda z nich różni się diametralnie od kolejnej, dlatego podstawowy podział ziemniaków obejmuje tzw. trzy typy kulinarne: typ A, B i C. Są też odmiany łączące dwa typy, np. AB, BC, dzięki temu ziemniaki z tych typów są bardziej uniwersalne w użyciu.
Typy ziemniaków
Typ A – sałatkowy. Charakteryzuje się tym, że miąższ ziemniaków po ugotowaniu pozostaje zwięzły, zwarty, jednym słowem nie rozgotuje się, dlatego daje się je łatwo pokroić (np. w kostkę).
Idealnie nadaje się do sałatek, wszelkiego rodzaju zup, zapiekanek z dodatkiem ziemniaków (bo nie będą się rozpadać) i smażenia (np. w plastry). Natomiast odmiany AB świetnie sprawdzą się też do pierogowych farszów.
Jakie są najpopularniejsze odmiany ziemniaków w typie A? Agata, Annabelle, Anushka (typ AB), Almera, Belana (typ AB), Belinda, Bernina, Dali, Denar, Impresja, Lord, Oberon, Riviera, Vineta (AB-B).
Typ B – ogólnoużytkowy. Obejmuje ziemniaki o miąższu zwartym, ale zarazem dość miękkim. To najbardziej popularny typ, bo nadają się zarówno jako dodatek do mięs (ugotowane tradycyjnie we wrzącej wodzie), ale też można z nich przygotować wyśmienite knedle, kopytka, kluski. Sprawdzą się też, gdy chcemy zrobić puree.
Jakie są najpopularniejsze odmiany ziemniaków w typie B? Arielle, Agria, Bellarosa, Bellini, Catania, Carrera, Colette, Elfe, Gala, Ingrid, Irga, Irys, Jelly (typ B-BC), Madeira, Red Sonia, Ricarda, Sante, Victoria.
Typ C – mączysty. Charakteryzuje się tym, że miąższ ziemniaków jest sypki, rozsypujący się, dlatego świetnie sprawdzą się, gdy chcemy przygotować placki ziemniaczane, kluski czy frytki. Ta odmiana świetnie sprawdza się też, gdy chcemy przyrządzić kartacze pyzy lub tuczone ziemniaki.
Jakie są najpopularniejsze odmiany ziemniaków w typie C? Agnes, Bryza, Cekin, Donald, Etiuda, Gracja, Gustaw, Honorata, Jurata, Jutrzenka, Lady Claire, Legenda, Magnolia, Malaga, Marlen, Mazur, Omega, Tajfun.