Reklama.
Na pierwszy rzut oka wszystkie ziemniaki są do siebie podobne. Ale to tylko pozory, bo różnią się walorami smakowymi i konsystencją miąższu. Z jednych przygotujesz o wiele smaczniejsze kopytka czy puree, inne będą wyśmienite, gdy zaserwujesz je w całości, np. do głównego dania.
Test ziemniaka
Typ ziemniaka możesz rozpoznać w bardzo prosty sposób, wystarczy przeprowadzić test na zawartość skrobi. Musisz przeciąć ziemniaka na pół i potrzeć o siebie dwie połówki. Jeśli okaże się, że zlepiają się ze sobą, możesz być pewna, że ziemniaki mają bardzo dużo skrobi.To oznacza, że są miękkie i będą się łatwo rozpadać. Dlatego idealnie nadają się do przygotowania kopytek, placów ziemniaczanych, puree, warto też je wykorzystać, gdy chcemy przyrządzić zupę-krem. Jeśli natomiast po przekrojeniu ziemniaka widać na nim płyn, a po potarciu połówki nie sklejają się, oznacza to małą zawartość skrobi.
Takie ziemniaki są twarde, dlatego świetnie sprawdzą się do wszelkiego rodzaju sałatek, zapiekanek z dodatkiem ziemniaków (bo nie będą się rozpadać), smażenia (np. w plastry) lub możesz je podać w całości jako dodatek np. do dania głównego.
Może cię zainteresować także: Wrzucasz ziemniaki do wrzątku czy do zimnej wody? Od tego zależy czy zachowają wartości odżywcze