Zaczęło się niepozornie. Coraz częściej mogliśmy zobaczyć ją na sklepowych półkach. Po chwili była już wszędzie. Dynia – to zdecydowanie królowa warzyw w sezonie jesiennym, choć botanicznie jest uznawana za owoc. Oprócz tego, że pięknie wygląda, może mieć zbawienne działanie na nasze zdrowie. Dlaczego dynia powinna znaleźć się w każdym, polskim domu?
Przede wszystkim oczyszcza nasz organizm z toksyn, ma także właściwości odkwaszające. Poza tym jest niskokaloryczna i lekkostrawna.
2. Dynia może zwalczyć pasożyty
To warzywo będzie odpowiednie, jeżeli chcemy zwalczyć pasożyty. Pestki dyni zawierają bowiem kukurbitacynę, która chroni organizm przed robakami.
Chcąc wykorzystać to zastosowanie dyni warto jest jeść ją świeżą, a więc w sezonie jesiennym, czyli właśnie teraz.
3. Dynia jest zbawienna dla mężczyzn
Dynię ze smakiem powinni jeść szczególnie mężczyźni. Okazuje się bowiem, że może ona zapobiegać rakowi prostaty. Poza tym zawiera cynk, który znacząco wpływa na jakość plemników, a tym samym zwiększa płodność. Zatem, mężczyźni, jedzcie dynię!
4. Dynia na dobre funkcjonowanie serca
Zawiera beta-karoten, który zapobiega miażdżycy. Zmniejsza się więc ryzyko takich chorób jak udar mózgu czy zawał. Dzięki jedzeniu dyni może obniżyć się poziom cholesterolu w naszym organizmie. Chcecie mieć zdrowe serce? Jedzcie dynię!
5. Dynia na dobry wzrok
Beta-karoten, który jest zawarty w dyni, może zapobiegać utracie wzroku w starczym wieku. Poza tym sprawia, że mniej prawdopodobne jest występowanie zespołu suchego oka czy powstanie zaćmy. Beta-karoten w organizmie człowieka przekształcany jest w witaminę A, która odpowiedzialna jest za widzenie w mroku.
6. Dynia dla kobiet w ciąży
Jesteś w pierwszych tygodniach ciąży i non stop towarzyszą ci nudności lub wymioty? Zjedz dynię! Miąższ z tego owocu działa bowiem przeciwwymiotnie. Nada się także dla tych, którzy cierpią na chorobę lokomocyjną. W tym drugim przypadku warto zjeść pestki dyni.
7. Dynia może zapobiec powstaniu nowotworu
Wspomniany już kilkukrotnie beta-karoten hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne. Antyoksydanty zwalczają wolne rodniki w organizmie.
Właśnie dzięki temu spożywanie dyni może zapobiec powstawaniu poważnych chorób, np. nowotworu żołądka, raka piersi, raka jelita grubego czy raka płuc.
Jeśli już przekonaliście się, że warto jeść "halloweenowy symbol" , sprawdźcie nasze przepisy na dania z dyni. Są nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim przepyszne. Smacznego!