Na straganie kupiłaś pięknie wyglądającą dynię, ale nie wiesz co z niej ugotować? Najprościej jest najlepiej – przygotuj pyszną dyniową
zupę krem. Jest idealna na
nadchodzącą wielkimi krokami jesień, bo rozgrzewa dzięki dodatkowi przypraw, ma kremową konsystencję, a jej aromat unoszący się w kuchni otula, jak ciepły kocyk w deszczowe popołudnie. No i ten kolor – samo patrzenie na ten pomarańczowy odcień sprawia, że buzia się uśmiecha.
Dynia – przepis na zupę krem
Gotowanie zupy z dyni jest naprawdę proste, wymaga tylko kilku kroków, które muszą po sobie nastąpić. By przygotować aromatyczną i rozgrzewającą zupę dyniową będziesz potrzebować:
1 średniej wielkości dyni (najlepiej dynia Hokkaido, ok. 1 kg)
4 ziemniaków
2-3 łyżki masła
1 cebuli
2 ząbków czosnku
1 łyżeczki kurkumy w proszku
1 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczki świeżego startego imbiru
soli do smaku
szczypty chili
1 i 1/2 szklanki bulionu, może być warzywny
1 szklanki mleka lub mleczka kokosowego
Jeśli zupę będziesz podawała dziecku, zrezygnuj z przypraw tj. soli, chilii i imbiru. Możesz je dodać do własnej porcji już w miseczce czy głębokim talerzu.
Przepis na zupę dyniową - przygotowanie
Dynię pokrój na części, usuń środek z nasionami i ułóż na papierze na blaszce do pieczenia. Pokrop całość oliwą, możesz dodać ząbki czosnku i sól. Włóż cząstki dyni do piekarnika nastawionego na temperaturę 200 stopni i piecz góra-dół przez 35 minut. Po tym czasie wyjmij
dynię z piekarnika i przełóż do garnka, w którym zamierzasz gotować zupę.