Idealna papryka konserwowa z przepisu Jakuba Kuronia. Jak ją zrobić krok po kroku
Papryka marynowana to obowiązkowy punkt programu dla każdego miłośnika domowych przetworów. Teraz jest najlepsza, na przełomie sierpnia i września warto sięgnąć po paprykę od lokalnych rolników i zabrać ją w kulinarną podróż.
Polska przetworami stoi
Po zachłyśnięciu się gotowymi przetworami ze sklepu, ostatnie dwa lata pokazują, że cenimy domowe słoiki pełne smaku. Coraz częściej i odważniej kisimy i marynujemy już nie tylko ogórki, ale też bób, cytryny czy czosnek. Koniec sierpnia to jednak pełnia sezonu na paprykę, koniecznie przygotujcie bajeczny sos paprykowo-pomidorowy, ale i marynowaną paprykę.Idealny przepis znalazłyśmy na blogu Jakuba Kuronia, ponieważ wypróbowałyśmy, to możemy polecić go z czystym sumieniem. Marynata jest niezbyt kwaśna, wyraźnie czuć w niej aromat przypraw, a papryka pozostaje jędrna.
Przepis na marynowaną paprykę krok po kroku
Składniki na 6 średnich słoików:- 2 kg papryki czerwonej lub żółtej
- 4 ząbki czosnku
- 12 liści laurowych
- 1 łyżka białej gorczycy
- 24 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
- 1,5 l wody
- 250 ml octu 10 proc.
- 80 g cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 50 ml oleju rzepakowego