Idealna papryka konserwowa z przepisu Jakuba Kuronia. Jak ją zrobić krok po kroku

Marta Lewandowska
Papryka marynowana to obowiązkowy punkt programu dla każdego miłośnika domowych przetworów. Teraz jest najlepsza, na przełomie sierpnia i września warto sięgnąć po paprykę od lokalnych rolników i zabrać ją w kulinarną podróż.
Marynowana papryka w końcu idealna! Ten przepis Was zachwyci. Fot. Unsplash

Polska przetworami stoi

Po zachłyśnięciu się gotowymi przetworami ze sklepu, ostatnie dwa lata pokazują, że cenimy domowe słoiki pełne smaku. Coraz częściej i odważniej kisimy i marynujemy już nie tylko ogórki, ale też bób, cytryny czy czosnek. Koniec sierpnia to jednak pełnia sezonu na paprykę, koniecznie przygotujcie bajeczny sos paprykowo-pomidorowy, ale i marynowaną paprykę.

Idealny przepis znalazłyśmy na blogu Jakuba Kuronia, ponieważ wypróbowałyśmy, to możemy polecić go z czystym sumieniem. Marynata jest niezbyt kwaśna, wyraźnie czuć w niej aromat przypraw, a papryka pozostaje jędrna.

Przepis na marynowaną paprykę krok po kroku

Składniki na 6 średnich słoików:

Jak zrobić paprykę konserwową krok po kroku

Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić każdą na 8-10 pasków. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Rozłożyć w każdym słoiku podobną ilość ziela, listków, pieprzu gorczycy i plasterków czosnku, Ułożyć ciasno paprykę. W garnku zagotuj wodę z octem, cukrem i solą, kiedy przyprawy się rozpuszczą, wyłącz palnik i dodaj olej, dokładnie wymieszaj i zalej jeszcze gorącą zalewą paprykę. Mocno zakręć słoiki. Pasteryzuj je w garnku wyłożonym ściereczką przez 10 minut. Wystaw do wystygnięcia dnem do góry. Papryka marynowana nadaje się do jedzenia już po tygodniu.