Kiszony czosnek można dodawać wszędzie tam, gdzie świeży, a więc do sałatek, zup, gulaszy, marynat, czy na kanapki.
Przepis na kiszony czosnek
Składniki:
10 główek czosnku
2 cm kawałek korzenia chrzanu
6 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
2 baldachimy kopru
1 łyżeczka gorczycy
1 łyżka soli kamiennej niejodowanej
1 litr przegotowanej wody
Jak ukisić czosnek
W gorącej wodzie rozpuść sól. W dużym słoju umieścić chrzan i przyprawy. Czosnek podzielić na ząbki i obrać (możesz włożyć całą główkę do słoika i mocno nim potrząsnąć, to znacznie przyspiesza obieranie). Ułożyć ząbki na przyprawach, dodać baldachimy kopru i zalać gorącą solanką.
Nie pasteryzować!
Na co pomaga kiszony czosnek
Kiszony czosnek to przede wszystkim prawdziwa bomba na odporność, jeśli jednak dojdzie już do infekcji, jedzenie czosnku, np. na kanapce, pomoże szybciej dojść do siebie. Warto też wspomnieć, że
czosnek obniża ciśnienie krwi i pomaga uchronić się przed pasożytami, takimi, jak
owsiki, tasiemce i glisty.