
Reklama.
Zapełniając półki w spiżarni, nie możemy zapominać o cukiniach, które teraz są pełne smaku. Jeśli masz swój ogródek, doskonale wiesz, że najwyższa pora je zbierać, póki są delikatne, a ich skórka mięciutka i delikatna. Marynowana cukinia zasmakuje każdemu.
2 kg cukinii
4 szklanki wody
1,5 szklanki octu 10 proc.
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
łyżka kurkumy
duża szczypta czarnego pieprzu
3 ząbki czosnku
ziele angielskie
liście laurowe
Składniki na cukinię marynowaną z kurkumą
Jak zamarynować cukinię z kurkumą
Cukinie myjemy, odcinamy końce i kroimy w słupku o długości około 4 cm. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plastry. Na dno każdego czystego i suchego słoika włóż po jednym listku laurowym i dwie kulki ziela angielskiego oraz kilka plasterków czosnku.Na przyprawach układamy słupki cukinii, niezbyt ciasno, nie dociskamy. W garnku zagotowujemy wodę z octem, dodajemy cukier, sól, pieprz i kurkumę. Jeszcze gorącą zalewę wlej do słoików i ciasno je zakręć, pasteryzuj około 10 min w garnku wyłożonym ściereczką.