Cukinia świetnie przyjmuje smaki przypraw. Dlatego jest wdzięcznym obiektem do weków.
Cukinia świetnie przyjmuje smaki przypraw. Dlatego jest wdzięcznym obiektem do weków. Fot. Unsplash
Reklama.
Zapełniając półki w spiżarni, nie możemy zapominać o cukiniach, które teraz są pełne smaku. Jeśli masz swój ogródek, doskonale wiesz, że najwyższa pora je zbierać, póki są delikatne, a ich skórka mięciutka i delikatna. Marynowana cukinia zasmakuje każdemu.

Składniki na cukinię marynowaną z kurkumą

  • 2 kg cukinii
  • 4 szklanki wody
  • 1,5 szklanki octu 10 proc.
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
  • łyżka kurkumy
  • duża szczypta czarnego pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • Jak zamarynować cukinię z kurkumą

    Cukinie myjemy, odcinamy końce i kroimy w słupku o długości około 4 cm. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plastry. Na dno każdego czystego i suchego słoika włóż po jednym listku laurowym i dwie kulki ziela angielskiego oraz kilka plasterków czosnku.
    Na przyprawach układamy słupki cukinii, niezbyt ciasno, nie dociskamy. W garnku zagotowujemy wodę z octem, dodajemy cukier, sól, pieprz i kurkumę. Jeszcze gorącą zalewę wlej do słoików i ciasno je zakręć, pasteryzuj około 10 min w garnku wyłożonym ściereczką.

    Do czego wykorzystać marynowaną cukinię

    Marynowana z kurkumą cukinia idealnie nadaje się na kanapki, do sałatki czy jako dodatek do dań głównych. Warzywo zamarynowane w kwaśnej zalewie pozostaje chrupiące i nabiera wyraźnego smaku. Doskonały przepis już od trzech pokoleń przekazywany jest w mojej rodzinie.