
Chociaż nikt z nas jeszcze nie myśli o jesienno-zimowych infekcjach, to warto już teraz się przed nimi zabezpieczyć. Najlepiej zrobić to w prosty i naturalny sposób, czyli… jedząc kiszonki! Dziś zdradzamy wam przepis na kiszony bób – jest smaczny, zdrowy i dużo lżejszy niż ten tradycyjny.
Kiszony bób – przepis
Kisić można naprawdę wszystko: od ogórków, przez czosnek, aż po bób. Naprawdę warto to robić, bo kiszonki pozytywnie wpływają na cały nasz organizm, a do tego smakują wyśmienicie. Po zjedzeniu ukiszonych warzyw czy owoców warto także pić solankę, która pozostała w słoiku.Może cię zainteresować także: Kiszony kalafior to król kiszonek – spróbujcie, a nie będziecie mogli przestać jeść
- 1 kg bobu (najlepiej młody, z delikatną skórką)
- odrobinę gorczycy (polecamy białą);
- kilka ząbków czosnku;
- 2-3 baldachy kopru;
- solankę w proporcjach 1:1 (1 łyżka soli na 1 l wody).
Jak zrobić kiszony bób? – przepis krok po kroku
Jeśli macie już wprawę w kiszeniu warzyw czy owoców, bób nie powinien być dla was wyzwaniem. Jeśli nie – bez obaw, to wcale nie jest takie trudne.Może cię zainteresować także: Kiszona cukinia to prawdziwa królowa kiszonek. Zdradzamy, jak ją zrobić, by była przepyszna