Przygotuj w domu to roślinne mleko, a już nigdy nie użyjesz krowiego

Martyna Pstrąg-Jaworska
Ma aksamitną i kremową konsystencję, delikatny kokosowy posmak i świetnie nadaje się do kawy, owsianki i koktajlu. Oto idealny przepis na mleko kokosowe - kiedy raz je zrobisz, już zawsze będziesz używać mleka roślinnego w swojej kuchni.
Mleko kokosowe ma delikatny posmak kokosa i idealnie sprawdzi się w kawie czy owsiance. Unsplash
Mleko roślinne idealnie nadaje się do owsianki, koktajlu, jako składnik naleśników czy jako dodatek do kawy. W sklepach jest ich dosyć duży wybór, ale my proponujemy przygotować je samodzielnie. To banalnie prosty przepis i masz pewność, co znajduje się w jego składzie.

Przepis na roślinne mleko kokosowe

Do przygotowania mleka kokosowego będziesz potrzebować tylko dwóch składników. Oto one: Samo przygotowanie mleka kokosowego nie wymaga dużego nakładu energii i czasu, ale należy wcześniej przygotować składniki. Wiórki zalej wodą do namoczenia – najlepiej na ok. 8 godzin, a najlepiej na całą noc. Na czas moczenia, możesz włożyć je w misce do lodówki.


Następnego dnia całą masę przełóż do kielichowego blendera. Miksuj płyn na wysokich obrotach przez ok. 5-6 minut. Po tym czasie, kremowe mleko roślinne przelej przez gazę lub czystą pieluchę tetrową by pozbyć się grudek i miazgi kokosowej.

Gotowe mleko kokosowe przelej do dużego słoika lub butelki ze szczelnym wieczkiem. Tak przygotowane mleko możesz trzymać w lodówce do 3 dni.

Dodatkowe wskazówki
: rozwarstwienie mleka w lodówce jest normalne, przed użyciem mocno je wstrząśnij i wymieszaj. Z masy, która została po przesączeniu mleka przez gazę możesz zrobić owsiankę lub przygotować ciasteczka kokosanki.