Przygotuj w domu to roślinne mleko, a już nigdy nie użyjesz krowiego
Ma aksamitną i kremową konsystencję, delikatny kokosowy posmak i świetnie nadaje się do kawy, owsianki i koktajlu. Oto idealny przepis na mleko kokosowe - kiedy raz je zrobisz, już zawsze będziesz używać mleka roślinnego w swojej kuchni.
- Mleko kokosowe to świetny roślinny zamiennik mleka krowiego.
- Do przygotowania tego mleka potrzebujesz zaledwie dwóch składników.
- Takie mleko przygotowane samodzielnie możesz trzymać w lodówce do 3 dni.
Przepis na roślinne mleko kokosowe
Do przygotowania mleka kokosowego będziesz potrzebować tylko dwóch składników. Oto one:- 1 litr wody
- 300 g wiórków kokosowych
Następnego dnia całą masę przełóż do kielichowego blendera. Miksuj płyn na wysokich obrotach przez ok. 5-6 minut. Po tym czasie, kremowe mleko roślinne przelej przez gazę lub czystą pieluchę tetrową by pozbyć się grudek i miazgi kokosowej.
Gotowe mleko kokosowe przelej do dużego słoika lub butelki ze szczelnym wieczkiem. Tak przygotowane mleko możesz trzymać w lodówce do 3 dni.
Dodatkowe wskazówki: rozwarstwienie mleka w lodówce jest normalne, przed użyciem mocno je wstrząśnij i wymieszaj. Z masy, która została po przesączeniu mleka przez gazę możesz zrobić owsiankę lub przygotować ciasteczka kokosanki.