
REKLAMA
Przygotowanie mleka owsianego w swoim domu jest banalnie proste. Wykonasz je krok po kroku, dzięki naszemu przepisowi i instrukcjom. Mleko owsiane jest kremowe w konsystencji, nadaje się idealnie jako zamiennik mleka do kawy czy owsianki. Przygotujesz je z zaledwie 2 składników!
1 szklanki płatków owsianych
4 szklanek wody
Całość wymieszaj w kielichu blendera i miksuj na wysokich obrotach przez 30-40 sekund. Następnie kremowy płyn przelej przez gazę, czystą pieluchę tetrową lub bawełniany t-shirt. Najlepiej używać materiałów, ponieważ nawet najdrobniejsze sitko przepuści zbyt dużo osadu.
Mleko owsiane - przepis
By przygotować mleko owsiane, będziesz potrzebować:Całość wymieszaj w kielichu blendera i miksuj na wysokich obrotach przez 30-40 sekund. Następnie kremowy płyn przelej przez gazę, czystą pieluchę tetrową lub bawełniany t-shirt. Najlepiej używać materiałów, ponieważ nawet najdrobniejsze sitko przepuści zbyt dużo osadu.
Dzięki takiej filtracji, pozbędziesz się miazgi, która pochodzi z płatków owsianych. Gotowe mleko przelej do szklanej butelki ze szczelnym wieczkiem. Możesz je trzymać w lodówce przez około 5 dni.
- Nie namaczaj płatków przed blendowaniem, przez zmianę konsystencji płatków (rozmoczonych) mleko może się nie udać.
- Możesz płyn dwukrotnie przecedzić, by napój roślinny był bardziej kremowy i nie miał nadmiaru skrobii.
- Rozwarstwienie mleka owsianego w lodówce w jest zupełnie normalne - wystarczy je wstrząsnąć i ponownie wymieszać.
Kilka wskazówek przed zrobieniem mleka owsianego
- Nie miksuj płatków dłużej niż maksymalnie minutę, ponieważ płyn może zrobić się śluzowaty i ciężki od odcedzenia.- Nie namaczaj płatków przed blendowaniem, przez zmianę konsystencji płatków (rozmoczonych) mleko może się nie udać.
- Możesz płyn dwukrotnie przecedzić, by napój roślinny był bardziej kremowy i nie miał nadmiaru skrobii.
- Rozwarstwienie mleka owsianego w lodówce w jest zupełnie normalne - wystarczy je wstrząsnąć i ponownie wymieszać.