mleko owsiane w słoiku
Mleko roślinne z płatków owsianych jest bardzo proste do przygotowania w domu Unsplash
REKLAMA
  • W naszych kuchniach jest coraz więcej zamienników dla mleka krowiego, a sklepy wzbogacają swoje asortymenty w duży wybór mlek roślinnych.
  • Przygotowanie mleka owsianego zajmuje dosłownie chwilę i potrzebne są do niego tylko dwa składniki.
  • Samodzielnie zrobione mleko nadaje się do kawy, owsianki czy jako uzupełnienie koktajlu.
  • Zastępowanie mleka krowiego tym, które pochodzi z roślin: owsa, migdałów czy kokosa jest coraz bardziej powszechne. Sklepy zaczynają mieć w swoim asortymencie coraz większy wybór mlek roślinnych. Gdy chcesz mieć pewność, co do jego składników, przygotuj je samodzielnie.
    Przygotowanie mleka owsianego w swoim domu jest banalnie proste. Wykonasz je krok po kroku, dzięki naszemu przepisowi i instrukcjom. Mleko owsiane jest kremowe w konsystencji, nadaje się idealnie jako zamiennik mleka do kawy czy owsianki. Przygotujesz je z zaledwie 2 składników!

    Mleko owsiane - przepis

    By przygotować mleko owsiane, będziesz potrzebować:
  • 1 szklanki płatków owsianych
  • 4 szklanek wody

  • Całość wymieszaj w kielichu blendera i miksuj na wysokich obrotach przez 30-40 sekund. Następnie kremowy płyn przelej przez gazę, czystą pieluchę tetrową lub bawełniany t-shirt. Najlepiej używać materiałów, ponieważ nawet najdrobniejsze sitko przepuści zbyt dużo osadu.
    Dzięki takiej filtracji, pozbędziesz się miazgi, która pochodzi z płatków owsianych. Gotowe mleko przelej do szklanej butelki ze szczelnym wieczkiem. Możesz je trzymać w lodówce przez około 5 dni.

    Kilka wskazówek przed zrobieniem mleka owsianego

    - Nie miksuj płatków dłużej niż maksymalnie minutę, ponieważ płyn może zrobić się śluzowaty i ciężki od odcedzenia.
    - Nie namaczaj płatków przed blendowaniem, przez zmianę konsystencji płatków (rozmoczonych) mleko może się nie udać.
    - Możesz płyn dwukrotnie przecedzić, by napój roślinny był bardziej kremowy i nie miał nadmiaru skrobii.
    - Rozwarstwienie mleka owsianego w lodówce w jest zupełnie normalne - wystarczy je wstrząsnąć i ponownie wymieszać.