
REKLAMA
Sól do kawy
Pomyliłaś kiedyś sól z cukrem i dodałaś do kawy pełną łyżeczkę, dlatego ten pomysł cię nie przekonuje? Warto się przełamać, bo dodana do kawy sól subtelnie wzmacnia jej smak, ale nie zabija go — tak jak mleko czy miód. Jony sodowe zawarte w soli wpływają bowiem na wzmocnienie smaku kawy. Białe kryształki zniwelują także gorycz mocnego naparu.Może cię zainteresować także: Dodaj do kawy łyżeczkę masła i zobacz, co się stanie. "Kuloodporną kawę" pokochał świat!
Poza tym sól dodana do kawy ma właściwości zdrowotne. Pozwala na kontrolę chlorku sodu w twoim organizmie. Sól pomaga także zredukować również kwas, więc dodanie jej do kawy może sprawić, że osoby o wrażliwym żołądku będą mogły cieszyć się jej smakiem bez konsekwencji.
Sól od lat dodaje się do kawy w północnej Skandynawii, na Węgrzech i w Turcji. Dlaczego nie spróbować? Wystarczy szczypta soli morskiej i czarna kawa. My spróbujemy już dzisiaj!
Może cię zainteresować także: Kawa będzie zdrowa, jeśli zastosujesz się do tych kilku zasad. Magia picia kawy według Ajurwedy