Jakie dodatki preferujesz do kawy? Mleko, cukier, miód, cynamon czy czekolada mogą nadać jej przepysznego smaku, ale jest pewien dodatek, który subtelnie poprawi nie tylko smak kawy, ale i jej właściwości. Dlatego spróbuj dodać do filiżanki kawy szczyptę soli.
Pomyliłaś kiedyś sól z cukrem i dodałaś do kawy pełną łyżeczkę, dlatego ten pomysł cię nie przekonuje? Warto się przełamać, bo dodana do kawy sól subtelnie wzmacnia jej smak, ale nie zabija go — tak jak mleko czy miód. Jony sodowe zawarte w soli wpływają bowiem na wzmocnienie smaku kawy. Białe kryształki zniwelują także gorycz mocnego naparu.
Poza tym sól dodana do kawy ma właściwości zdrowotne. Pozwala na kontrolę chlorku sodu w twoim organizmie. Sól pomaga także zredukować również kwas, więc dodanie jej do kawy może sprawić, że osoby o wrażliwym żołądku będą mogły cieszyć się jej smakiem bez konsekwencji.
Sól od lat dodaje się do kawy w północnej Skandynawii, na Węgrzech i w Turcji. Dlaczego nie spróbować? Wystarczy szczypta soli morskiej i czarna kawa. My spróbujemy już dzisiaj!